ВЕСТИ:
Почетна / вести / култура / ВЕК ОД ВЕЛИКОГ РАТА: Изложба посвећена најмлађем каплару
ВЕК ОД ВЕЛИКОГ РАТА: Изложба посвећена најмлађем каплару

ВЕК ОД ВЕЛИКОГ РАТА: Изложба посвећена најмлађем каплару

У Музејском одељењу у Осечини, у оквиру обележавања стогодишњице од почетка Првог светског рата, отворена је документарна изложба Центра за културу и Музеја Јадра из Лознице под називом „Момчило Гаврић – најмлађи војник Првог светског рата“. Изложбу су у присуству аутора Горана Вилића, историчара из Лознице, као и бројних посетилаца, међу којима је највише било ученика из основне и средње школе, отворили Зоран Тошић, директор лозничког Центра за културу и Света Гачић, руководилац Музејског одељења у Осечини.
У центру пажње ове занимљиве поставке налази се Момчило Гаврић из Трбушнице код Лознице. Њему су аустроугарски војници на почетку рата, када је он имао само осам година, убили скоро све чланове бројне породице. Поштоваоци историје и славног дела српске војске у Првом светском рату овде могу да виде и више сазнају сазнају о овом дечаку и човеку, који је са српском војском и народом проживео сву голготу од 1914. до 1918. године. Ни касније живот према њему, у више наврата, није био много наклоњен.
– Момчило Гаврић је био најмлађи војник Првог светског рата. Прошао је готово све најзначајније битке српске војске и преживео оно што многи старији од њега нису. Са својим пуком пешке је као десетогодишњак прешао Албанију и стигао до Крфа. Био је најмлађи каплар на свету. Учествовао је у пробоју Солунског фронта где је рањен, а војвода Живојин Мишић га је унапредио. Већ као дванаестогодишњак имао је чин поднаредника – рекао је Вилић на отварању.
Поставка хронолошки прати догађаје кроз које су прошли Момчило Гаврић и српска војска, од Цера преко Гучева и Колубарске битке до повлачења кроз Албанију. Ту су и сећања његових синова, ратних сабораца и познаника, а посетиоци ће сазнати и како је за дечака кројач сашио униформу од неколико старих шињела и све оно што је објављено о Гаврићу у три књиге.
Аутор је подсетио и на ратни сусрет Гаврића и др Арчибалда Рајса у јесен 1916. када је угледни Швајцарац и проверени пријатељ Срба дечаку поклонио перорез и свој ручни сат, који се види на Гаврићевој левој руци на познатој слици дечаковог рапорта на Кајмакчалану. Гаврић се, чекајући пробој фронта и повратак у Србију, описменио. После рата отишао је у Енглеску где је завршио гимназију, а 1921. вратио се у Београд…

Scroll To Top