ВЕСТИ:
Почетна / вести / култура / Одржано прело у Дому културе
Одржано прело у Дому културе

Одржано прело у Дому културе

На несвакидашњем прелу у биоскопској сали у Осечини учествовале су гошће из Удружења „Рађевска нит” из Крупња, затим чланице Удружења „Везиље Осечине”, онда група жена окупљених око пројекта „У сусрет потребама старих”, кога реализује Центар за социјални рад „Напредак”, као и бројне преље из скоро свих подгорских села и два овдашња општинска центра градског типа.

Народна библиотека, која је организовала ово занимљиво скоро петочасовно дружење поклоника старина и некадашњег начина живота и рада, обезбедила је прегршт вуне од оваца из овог краја. Вуна је за ову прилику уређена и „дрндана” у једној од малобројних преосталих и још увек „живих” вуновлачара из атара општине, а жене „наоружане” преслицама, вретенима и мотовилима за једно вече испреле су и препреле бројну клупчад конца од кога ће се плести вунени џемпери, чарапе, огртачи…

Читаво вече било је проткано песмом и игром, као што је то био случај и у прошлим временима. Дружење су украсили фолклорци, најмлађи чланови Културно-уметничког друштва „Крушик-Пластика”, који су извели неколико својих најуспешнијих кореографија. Лепој атмосфери допринели су фрулаш Дарко Ђокић из Пецке и хармоникаш Зоран Нинић из Осечине, који су били задужени за добро расположење преља и многобројних посетилаца прела.

 

Scroll To Top