ВЕСТИ:
Почетна / вести / привреда / ПРИПРЕМЕ ЗА 9. САЈАМ ШЉИВА: Пола хале већ „плануло”
ПРИПРЕМЕ ЗА 9. САЈАМ ШЉИВА: Пола хале већ „плануло”

ПРИПРЕМЕ ЗА 9. САЈАМ ШЉИВА: Пола хале већ „плануло”

Међународни традиционални, 9. по реду Сајам шљива у Осечини, који ће се одржати се од 29. до 31. августа, одвијаће се по устаљеној програмској шеми, али нешто већим акценатом бити стављен на пословни у односу на фестивалски део. У свим сегментима где је то могуће планирају се уштеде, а разлог су умањене донације из Републике и мањак средстава у буџету, која су ове године првенствено неопходна за санирање последица поплава и активирања клизишта.
– Упркос томе, сви делови провереног програмског „костура” биће у организационом смислу квалитетно покривени са ваљаним садржајима тако да нико од оних који се последњег викенда у августу месецу буду затекли у Осечини неће због тога зажалити – поручио је јавности Ненад Стеванович, председник Општине Осечина после састанка Организационог одбора Сајма шљива, одржаног прошлог понедељка.
Организатори очекују да ће ова значајна привредно -туристичка и културно – уметничка манифестација поново окупити бар стотинак најбољих произвођача шљива из ове и суседних општина, као и преко 200 излагача чија делатност је повезана са производњом, прерадом и пласманом шљива и другог воћа, али и са пољопривредом у ширем смислу, као и туризмом, и то из читавог региона, целе Србије, Колубарског, Мачванског и Златиборског округа и, наравно, са општинске територије.
– Привредници из пријатељских општина и компанија из Аустрије, Словеније, Хрватске, Републике Српске и Босне и Херцеговине, затим Црне Горе, Македоније, Чешке и Румуније, већ су највили свој долазак и учешће на Сајму, који ће захваљујући њима и овог пута имати међународни карактер. То исто учинили су и други бројни домаћи стални учесници, али и неколико нових, тако да је већ сада половина излагачких места у спортској хали и око ње – резервисана! – обавестили су нас Никола Томић, директор Туристичке организације „Подгорина” и Миодраг Станишић, координатор Канцелатије за локални економски развој.
По њиховим речима, ни овог пута неће изостати едукативни скупови на којима ће се чути најважније научне и стручне новости у вези са овом облашћу, затим вредне награде за најбоље произвођаче и излагаче, онда уметничке изложбе и дефиле градским улицама, као и музички концерти, али, највероватније, без уобичајеног и скупог ватромета и са нешто мање осталог гламура…

Scroll To Top