VESTI:
Početna / vesti / projekti / Sednica štaba za vanredne situacije
Sednica štaba za vanredne situacije

Sednica štaba za vanredne situacije

Bez obzira što su brojčani pokazatelji kada je reč o požarima n područji opštine Osečina znatno povoljniji ove godine nego lane, a slična je situacija i kada su u pitanju poplave i odbrana od grada, Štab za vanredne situacije opštine Osečina prošle sedmice detaljno je analizirao stanje organizacije i sprovođenja preventivnih i operativnih mera zaštite od požara, odnosno zaštite prostora, infrastrukture i objekata od značaja za preduzimanje mera i izvršavanja zadataka zaštite i spasavanja.

Brojke kažu da je Vatrogasno spasilačka jedinica iz Osečine ove godine gasila je 22 požara, od kojih je 15 bilo na otvorenom prostoru. Na građevinskim objektima neželjenom vatrom bilo je zahvaćeno 240, a spašeno 60 metara kvadratnih. Blagovremenim i uspešnim intervencijama na 46,5 hektara šuma od „vrele” stihije odbranjeno je 26,7 hektara. Ukupni broj požara na celoj opštinskoj teritoriji smanjen je za 46 odsto u odnosu na isti period u prethodnoj godini…

Na sednici Štaba konstatovano je da je preventivno delovanje najjeftinije, najbolje i najefikasnije sredstvo odbrane od neželjenih pojava. Istovremeno, evidentirani su i najozbiljniji problemi, čijim bi eliminisanjem ili osetnijim ublažavanjem zaštita bila podignuta na još viši nivo. To su, na prvom mestu, tehnološka zastarelost sredstava za izlazak na teren radi intervencija, a zatim nepovoljna konfiguracija opštinskog područja i nepristupačnost do pojedinih delova, zaseoka, objekata i površina, zbog loše saobraćajne infrastrukture.

Sa zadovoljstvom je zaključeno da je saradnja između Ministarstva unutrašnjih poslova i njegovih organizacionih jedinica u opštini sa lokalnom samoupravom do sada uvek bila veoma dobra, a da bi u narednom periodu kroz realizaciju zajedničkog projekta trebalo da rezultira nabavkom novog vatrogasnog vozila, najverovatnije, preko Javnog komunalnog preduzeća „Osečina”. Izgradnja, rekonstrikcija i održavanje lokalnih puteva stalni je zadatak lokalne zajednice.

Na dnevnom redu sednice Štaba bila je i informacija o stanju sistema odbrane od grada na teritoriji Radarskog centra „Valjevo”. Istaknuto je da je u dosadašnjem delu godine protivgradne odbrane imala 23 dana sa dejstvom na području ove opštine, kao i to da su sve ovdašnje protivgradne stanice u punoj funkciji, osim one u Komiriću koja uopše ne radi. Naglašeno je i to da se većina stanica nalazi u stanju koje zahteva određene građevinske intervencije. Osim u pojedinim delovima nekolicine sela, ove sezone nije bilo većih šteta od gradonosnih oblaka.

 Pohvala za vatrogasce – spasioce

– Izuzetno sam zadovoljan radom, angažovanjem i odnosom prema poslu svih pripadnika Vatrogasno-spasilačke jedinice u Osečini. Kad god je bilo potrebno davali su sve od sebe da se spasi sve što se spasti može. U više navrata išli su kao ispomoć na gašenje velikih požara van teritorije naše opštine, kao što je to bio slučaj na Tari, Priboju na Limu…-kaže Vladan Stanić, komandir vatrogasaca – spasioca iz Osečine.

Scroll To Top