VESTI:
Početna / vesti / reportaže / Milan Simić na izložbi Alijanse Evropskih gradova kulture u Beogradu
Milan Simić na izložbi Alijanse Evropskih gradova kulture u Beogradu

Milan Simić na izložbi Alijanse Evropskih gradova kulture u Beogradu

Izložbi Alijanse evropskih gradova kulture (AVEC), koju su krajem maja u Beogradu organizovali Delegacija Evropske unije – EU info centar i ambasada Republike Francuske u našoj zemlji, a otvorio Frederik Reme, ataše za saradnju pri ovoj ambasadi, prisustvovao je Milan Simić, zamenik predsednika Opštine Osečina.

– Ovom prilikom predstavljeno je 40 gradova i opština članica Alijanse iz 11 država, a posebno mogućnosti iskorišćavanja sistema menadžmenta kulturnim dobrima (KVALISITIZ). Alijansa je formirana 1997. godine kao Evropska mreža istorijskih gradova i okruga sa zajedničkim ciljem uspostavljanja Evropskog regiona zasnovanog na poštovanju kulture kroz nematerijalno i materijalno kulturno nasleđe karakteristično za svaku članicu – kaže Simić.

Na osnovu dosadašnje saradnje i novih kontakata ostvarenih na ovom skupu on smatra da je Osečina sada samo na korak od ulaska u ovo društvo i očekuje da će se to dogoditi već iduće godine.

– Pristupanjem Alijansi želimo da kulturno istorijsko nasleđe naše opštine stavimo u funkciju razvoja. Biće to kruna destogodišnjeg strpljivog rada na prepoznavanju i građenju našeg identiteta, njegovoj zaštiti i pravoj prilici za predstavljanje. Kroz promociju opštine i njenih vrednosti otvorićemo mogućnost unapređenja komunikacije, učešća u zajedničkim projektima, a, svakako, i doprineti većoj uključenosti i pokretljivosti prvenstveno mladih – istakao je Simić nakon prošlonedeljnog susreta sa predstavnicima jednog broja evropskih i srpskih regija, gradova i opština, odnosno ambasade Francuske.

Fotografija: Saša Miljković (počasni konzul Francuske), Frederik Reme (ataše u Ambasadi Francuske) i Milan Simić

 

Scroll To Top