VESTI:
Početna / vesti / reportaže / Podsećanje na prve „Dane šljive u Podgorini”
Podsećanje na prve „Dane šljive u Podgorini”

Podsećanje na prve „Dane šljive u Podgorini”

Rukovodilac Odeljenja Narodnog muzeja Valjevo u Osečini Svetozar Ž. Gačić, profesor istorije, prirediće u danima Sajma izložbu „Šljiva – simbol Podgorine” u prostorijama Muzejskog odeljenja. Biće to zanimljivo podsećanje na vreme i dešavanja od pre dve decenije, a sačuvani eksponati– dokumenta i fotografije – planirano je da budu i deo buduće stalne postavke Prvog srpskog muzeja šljive koji će uskoro biti podignut i otvoren u Osečini.

Osmi Sajam šljiva, koji će biti svečano otvoren u petak, 30. avgusta, a zvanično zatvoren u nedelju, 1. septembra, ustvari je 10. po redu privredno-tiristička i kulturno-zabavna manifestacija koja se priređuje u Osečini u čast naše najrasprostranjenije voćarske kulture. Naime, pre tačno dve decenije, 11. i 12. septembra 1993. godine, održani su prvi „Dani šljiva u Podgorini” prvenstveno festivalskog karaktera, koji su u svom programskom sadržaju imali i brojne elemente sajamske manifestacije sadašnjeg tipa.

Te godine u holu škole, a već sledeće u sportskoj hali i sa štandova koji su pozajmljeni od valjevskog „Krušika”, ovdašnji proizvođači šljiva predstavili su svoju proizvodnju, a jedan broj privrednika iz Podgorine i susednih mesta sopstvena dostignuća u raznim oblastima. U školskim učionicama, Domu kulture ili improvizovanoj sali za sastanke između štandova realizovana su brojna predavanja, tribine i okrugli stolovi na kojima se govorilo o problemima šljivarstva i kako ih prevazići, ali i o mogućnostima da se u Osečini otvori srednja škola. Organizovan je defile učesnika mesnim ulicama, a na čelu kolone bili su traktori sa iskopanom šljivom i još neubranim plodovima na njoj, zatim sa kazanom za pečenje rakije, kacama i buradima, kao i konjanici, zatim fijakeri u kojima su se vozili ugledni gosti (među kojima je bio i princ Tomislav Karađorđević), učesnici, deca i organizatori. U kulturno-umetničkom programu učestvovale su glumačke i folklorne družine iz Osečine i okoline, pevači i svirači amateri.

Dva dana i dve noći, ipak, najživlje je bilo u ugostiteljskim objektima, posebno u restoranima „Centar” i „Kod Žara”. U „Centru” su prve godine pevali braća Vladan i Živojin – Žoja Simić, kao i tada aktuelna estradna zvezda Suzana Perović, a 1994. – u to vreme popularni Nestor Gabrić, onda Milan Simić i Ilija Aleksić…

Bilo je u planu da se „Dani šljive u Podgorini” održe i 1995. godine, kada je u proleće tim povodom organizovan veliki skup naših najeminetnijih naučnika i stručnjaka u oblasti voćarstava i šljivarstva. Međutim, kasniji događaji vezani za tadašnju „Podgorku”, ukupne ekonomske i političke prilike, uticali da se treća manifestacija ne održi, odnosno „Dani šljiva u Podgorini” ugase.

 

Scroll To Top