VESTI:
Početna / vesti / reportaže / VALJEVO: DAN SEĆANJA NA PILOTA MILENKA PAVLOVIĆA
VALJEVO: DAN SEĆANJA NA PILOTA MILENKA PAVLOVIĆA

VALJEVO: DAN SEĆANJA NA PILOTA MILENKA PAVLOVIĆA

U Valjevu je 9. maja obeleženo 14 godina od pogibije pilota Milenka Pavlovića, koji je nastradao braneći nebo iznad Valjeva tokom NATO bombardovanja 1999. godine.Vence na spomenik pilotu Milenku Pavlovića u Valjevu i na mestu pada aviona u selu Bujačiću položili su članovi njegove porodice, njegovi ratni drugovi, predstavnici Grada Valjeva, Opštine Osečina, Vojske Srbije, policije, Srpske pravoslavne crkve i boračkih organizacija. U kulturno-umetničkom programu učestvovali su učenici Muzičke škole „Živorad Grbić“, Gimnazije i valjevski osnovci, a „ migov” avion u brišićem letu nadletao je gradom.

Potpukovnik Brane Krnjajić, načelnik štaba 204. vazduhoplovne brigade, kojom je komandovao i nastradali pukovnik Milenko Pavlović, poručio je da njegov lik i delo ne smeju biti zaboravljeni. “Milenko Pavlović je bio najbolji među najboljima”, rekao je Krnjajić.

– Piloti kao što je bio Pavlović su veoma retki. Imao je posebnu harizmu i svima nama je bio pravi primer profesionalnosti. I danas kada se povedu razgovori o profesionalizmu u Vojsci, a posebno u letačkoj profesiji, vrlo često se spominje njegovo ime, jer Pavlović je bio posebna ličnost za sve nas. Mi smo vrlo ponosni na njega i nastojaćemo da se ono što je uradio za srpski narod, nikada ne zaboravi – poručio je načelnik štaba 204. vazduhoplovne brigade.

Potpukovnik Milenko Pavlović je bio pilot Vojske Jugoslavije i komandant 204. lovačko-avijacijskog puka. Poginuo je u borbi sa NATO eskadrilom iznad Valjeva 4. maja 1999. tokom NATO bombardovanja SRJ. Pukovnik Pavlović rođen je u Gornjem Crniljevu kod Osečine, a 28. aprila, na tradicionalnom memorijalnom skupu u wegovom rodnom mestu kada je porodici pilota pukovnika Milenka Pavlovića uručeno visoko odlikovanje – Zlatna letačka značka – Nenad Stevanović, predsednik opštine Osečina, poručio je da je krajnje vreme da se ovom braniocu srpskog neba posthumno dodeli orden narodnog heroja.

 

 

Scroll To Top