ВЕСТИ:
Почетна / вести / репортаже / ДАН СЕЋАЊА” НА МИЛЕНКА ПАВЛОВИЋА: Родбина, колеге и пријатељи не заборављају храброг пилота
ДАН СЕЋАЊА” НА МИЛЕНКА ПАВЛОВИЋА: Родбина, колеге и пријатељи не заборављају храброг пилота

ДАН СЕЋАЊА” НА МИЛЕНКА ПАВЛОВИЋА: Родбина, колеге и пријатељи не заборављају храброг пилота

Шеснаестогодишњица од погибије пуковника пилот Миленка Павловића у неравноправној ваздушној бици са НАТО авијацијом изнад Ваљева, обележена је прошлог викенда уз пригодан програм у  организацији Туристичке организације „Подгорина”, прво у биоскопској сали у Осечини, а затим на простору спомен комплекса у Горњем Црниљеву.

Мајка, супруга, синови, брат и фамилија, затим колеге из 204. Ваздухопловне бригаде Војске Србије и пријатељи, онда  мештани из родног села и матичне општине, као и бројни други поштоваоци његовог лика и  дела, обновили су сећања, освежили успомене и изнова изразили заслужено поштовање пилоту, који за више циљеве није жалио ни свој живот.

Била је ово и прилика да се ода дужна пошта и његовом колеги Слободану Перићу, који је пре неколико година погинуо у саобраћајној несрећи баш у Г. Црниљеву, као и војним ваздухопловцима настрадалим у недавној хеликоптерској несрећи, који су до сада били стални учесници овдашњег меморијалног скупа, а лане су несебично притекли у помоћ општини после катастрофалне временске непогоде.

У свом обраћању на Академији у Осечини и након служења парастоса у Г. Црниљеву, пуковник Жељко Билић, заменик команданта 204. Ваздухопловне бригаде, између осталог, рекао је:

– Миленко Павловић је био, јесте и вечно ће бити са нама!

Председник Општине Ненад Стевановић захваљујући се свима који учествују у неговању сећања на славног пилота, посебно је истакао:

– Добро знамо да је сваки живот јединствен и непоновљив, као што је био и Миленков, кога су на једној страни красили патриотизам и војничка одговорност, а на другој неизмерна љубав према најмилијима, као и нескривени авантуристички дух. Знамо сви добро шта се десило 4. маја 1999. године, када је наш „Витез неба” полетео ка небеским висинама и заувек остао међу звездама. Знамо да је тада раширио крила која нас и данас штите, за утеху његовим најближима и свима који смо га познавали, а његов подвиг трајно ће представљати светли пример покољењима која долазе”.

Публику у Осечини задивио је изванредан концерт Уметничког ансамбла Министарства одбране Републике Србије „Станислав Бинички”, затим вокална солистикиња Катарина Лазаревић и културно-уметничка друштва „Косовски божур” из Косовске Митровице и „Крушик – Пластика”, док су у програму на отвореној позорници у Г. Црниљеву учествовали професор хармонике Александар Николић и ученици Основне школе „Браћа Недић”, који су извели пригодне рецитале у режији Народне библиотеке Осечина.

Крај спомен чесме у пилотовом родном селу, после служења парастоса од стране месног пароха и обраћања званичника, положени су венци: породице, мајке и брата, онда Општине Осечина, Града Ваљева, Војске, Општинског одбора Социјалистичке партије Србије, Ловачког удружења „Миленко Павловић – Пилот”, СУБНОР-а Осечина…

Scroll To Top