ВЕСТИ:
Почетна / вести / репортаже / СЕЋАЊЕ НА ПИЛОТА МИЛЕНКА ПАВЛОВИЋА: Од подвига 15 лета
СЕЋАЊЕ НА ПИЛОТА МИЛЕНКА ПАВЛОВИЋА: Од подвига 15 лета

СЕЋАЊЕ НА ПИЛОТА МИЛЕНКА ПАВЛОВИЋА: Од подвига 15 лета

У Осечини је у суботу отворена изложба макета авиона и одржана Свечана академија у славу и част пилота пуковника Миленка Павловић. Делегације Војске Србије, Града Ваљева и Општине, заједно са члановима пилотове породице, положили су свеже цвеће и венце на гробљу у Батајници, где је сахрањен. Сутрадан, у недељу, у његовом родном селу Горњем Црниљеву, свештенство Подгорског архијерејског намесништва служило је парастос Павловићу и свим војницима из овог села, који су дали своје животе у ослободилачким ратовима Србије. Венци и цвеће положени су и крај споменика у Ваљеву, као и спомен обележја у селу Бујачићу, где је пао део погођене летелице „мига-29”, за чијим командама је тада, пре тачно 15 година, био у то време потпуковник по чину Миленко Павловић, командант 204. ловачко-авијацијског пука.
Манифестација „Дан подвига“ одржана је у Осечини. Почела је занимљивом изложбом макета авиона из историје српског и југословенског ваздухопловства, али и светске авијације. Поставку, која је дело ваздухопловаца-макетара из Батајнице, отворио је Милош Јанковић, помоћник министра одбране у Влади Републике Србије.
Потом је уследила пригодна академија под називом „Плава линија живота“, у оквиру које је химну „Боже правде” отпевао Слободан Лазаревић, члан Градског хора из Ваљева. Ученик Музичке школе из Ваљева Момчило Мицић из Осечине одсвирао је на виолиниједну нумеру из до сада стеченог музичког образовањана, док је ваљевски глумац Љубивоје Бубе Марковић говорио монолог Живојина Мишића. Етно група Удружења Свети Георгије из Ваљева извела је сплет прикладних песама из свог репертоара, чланови глумачке секције Омладинског центра из Ваљева на челу са глумицом Ангелином Лукић из Ваљева извели су колаж војничког беседништва, а Катарина Лазаревић је отпевала песму „Плава птица”. На крају је приказан филм „Лет у смрт“ у продукцији РТС.
– Ви сте овде изнедрили, одгајили и васпитали у духу патриотизма Миленка Павловића, а ми смо имали част и задовољство да са њим радимо, дружимо се и од њега учимо. Овде у Осечини, Ваљеву и околини биће увек великих хероја јер их ви незаборављате, поштујете и чувати успомене на њих. Будућим генерацијама, ипак, желим да Србију не бране пушкама и другим оружјем него – књигом! – рекао је бригадни генерал Предраг Бандић, командант 204. ловачко авијацијске бригаде Војске Србије, која чува традицију јединице на чијем челу је био пилот Павловић.
Председник Општине Ненад Стевановић, између осталог, истакао је:
– Одајући дужну пошту хероју Миленку Павловићу, користим прилику да овог пута подсетим и позовем вас да заједно одамо пошту и другим јунацима из нашег краја. Пре свега, браћи Глигорију и Димитрију Недић, у чију славу смо недавно обележили Дан општине, затим осталим устаницима, онда и учесницима свих ослободилачких ратова Србије из овог краја. Сетимо се каплара Степана Вуковића, који је испалио први хитац у Великом рату, двадесеторице носилаца Карађорђеве звезде са мачевима, највећег признања и осталих Солунаца, као и народног хероја Петронија Јовановића –Пере Комирићанца и свих бораца за слободу у Другом светском рату. Они су својим делима, а често и животима, оставили наду потомству да ће давно изнедрене речи Светог владике Николаја приликом једног од својих долазака у овај крај: „Осечина, од зла одсечена”, у будућности имати свој пуни смисао и значај.
Пригодан културно-уметнички и спортски програм, упркос киши и лошим временским условима, одржан је у недељу у Горњем Црниљеву, у присуству Миленкових ратних другова, активних ваздухопловаца и војника, који су два дана били гости Осечине, мештана Павловићевог родног села и других поштовалаца његовог лика и дела. Ваздухопловци су, по традицији, извели две акције у оквиру којих су пружили драгоцену помоћ становништву: „Доктор на селу” и „Ветеринар на селу”.
У понедељак, први час у школама у Осечини и Пецкој и њиховим издвојеним одељењима био је посвећен Миленку Павловићу.

Scroll To Top