ВЕСТИ:
Почетна / вести / Божићни коњи у Пецкој 07.01.2018.
Божићни коњи у Пецкој 07.01.2018.

Божићни коњи у Пецкој 07.01.2018.

Догађају који ће се организовати у варошици Пецкој 07.01.2018. Повод организовања овог догађаја је идеја да сачувамо коње на овим просторима док још увек није касно. Скуп ће бити под именом “Божићни коњи”.
Коњ је био јако добар пријатељ човека док је власник имао интерес да га држи. Са напретком цивилизације престала је потреба за гајењем коња, а ми не смемо заборавити да је власник некада законски морао пријавити свог тек рођеног сина у војни одсек исто као и свога коња. Ја не бих сада говорио о важности коња кроз историју Србије, српског народа и српских ратова. Такође не бих говорио о томе да смо ми коње затекли на овим подручјима и да нам је дужност да их ту и оставимо иза нас за покољења која долазе. Сви ми то јако добро знамо. Садашњи власници гаје коње искључиво из навике и љубави према овим племенитим животињама, а никако због неке економске рачунице.
Идеја нам је да оживимо старе православне обичаје и покушамо да нађемо начин самоодржања коња у овим крајевима.
Наиме, прастари православни обичај је да се после Божићног доручка изађе на улице села са окићеним коњима како би се пријатељима и пролазницима честитао Божић уз традиционални поздрав Христос се роди. По обичају мештани дарују коње пешкирима, кошуљама, шећером…
Замислили смо да тога дана нашу малу варош уз звуке прапораца претворимо у предивну Божићну бајку, где би се организовала парада окићених коња у запрегама, и уз кувану ракију, вино и чај изабрали најлепши пастув, кобила и запрега а ми би мозда успели у данима који долазе да упослимо ове запреге у туристичкој понуди где би потенцијални туристи могли да се возе по прелепим околним планинама и ливадама у нетакнутој природи овога краја.
После званичне параде коња посетиоци могу свратити у неку од кафана како би попили по неко пиће јер је Пецка позната по великом броју кафана и тамо се договарали да ово буде само први догађај “Божићних коња” који ће прећи у традицију овога места.
У нади да сте разумели нашу идеју и добру намеру за нас овог веома важног и лепог догађаја ми вас очекујемо да заједно 07.01.2018. У 11 h на улицама Пецке изаберемо и наградимо најлепше.

Scroll To Top