ВЕСТИ:
Почетна / вести / инфраструктура / ЈАК ВЕТАР, КИША, ГРАД И ГРОМОВИ У ДЕЛОВИМА ОПШТИНЕ: Пресело освежење
ЈАК ВЕТАР, КИША, ГРАД И ГРОМОВИ У ДЕЛОВИМА ОПШТИНЕ: Пресело освежење

ЈАК ВЕТАР, КИША, ГРАД И ГРОМОВИ У ДЕЛОВИМА ОПШТИНЕ: Пресело освежење

Село Остружањ заједно са засеоком Криво Брдо, затим Лопатањ, нарочито Јанчићи и Радосављевићи, као и источна страна Осечине (на улазу из Ваљева) и мањи делови још неколико подгорских села, минулог викенда претрпели су велику штету од невремена. Добродошла киша, после пет паклено врућих недеља са само једним и то једнодневним илинданским освежењем, нажалост, била је праћена олујним ветром, градом и снажном грмљавином и ударима громова. Тако се и данас више о томе прича и посвећује пажње отклањању последица, него кампањи пољопривредних култура чија је сезона у пуном јеку, при крају или на почетку.

Пољопривредни стручњаци из Општине Душан Вучићевић и Сретен Глигорић, који су ових дана били на терену, кажу да је ветар на више места скидао цреп са кућа, обарао или ломио стабла воћа и шумског дрвећа, кидао електричну и телефонску мрежу, док је град, иако релативно ситан, сравнио са земљом долазеће коло дувана за брање и отресао још незреле шљиве, са чијих грана је и лишће спало. На неколико стамбених објеката у Осечини, која је била једно време покривена стиропором и лакшим материјалима са овдашњих стоваришта и градилишта које је ветар донео, поломљено је и по 300-400 црепљика, а на већини осталих нешто мање. Громови су погодили у две куће у самом центру Осечине, срушили оџаке, али срећом без последица по људе. Једино је страдала електрична инсталација, а у тим објектима и у више других и – електронски уређаји.

У Пољопривредној стручној служби Општинске управе Осечина оцењују да обилна киша која је, најзад, пала, за једну трећину поља под кукурузом стигла прекасно, другој трећини можда ће и да нешто вреди, а тек за трећи део је чак и – благородна.

Упркос свим непогодама и слабије родној години, стручњаци и организатори Сајма шљива тврде да овог „плавог блага” има сасвим довољно и у одличном квалитету за још једну успешну манифестацију у част наше најраспрострањеније воћарске културе, која ће бити одржана у Осечини од 28. до 30. августа.

Scroll To Top