ВЕСТИ:
Почетна / вести / поплаве / ДИРЕКТОР ЈП „СРБИЈА-ВОДЕ”: После Јадра следи река Пецка
ДИРЕКТОР ЈП „СРБИЈА-ВОДЕ”: После Јадра следи река Пецка

ДИРЕКТОР ЈП „СРБИЈА-ВОДЕ”: После Јадра следи река Пецка

Није прошло ни недељу дана од како је Горан Пузовић, директор Јавног предузећа „Србије-воде”, на трибини о безбедности у Србији и општини Осечина, у присуству министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, руководства локалне самоуправе и бројних грађана ове општине, након „прозивки” због стања овдашњих водотокова, најавио скорашњи почетак радова на зауздавању хировитих притока реке Пецке, стручњаци из ове важне републичке институције већ су стигли у Осечину.

Они су, како нам је рекао Жељко Андрић, општински еколошки инспектор, на терену, дуж токова Царинске реке и Драгодолке, а пре њиховог уливања у реку Пецку, тражили најповољније локације за подизање бујичних преграда. Планира се да на тај начин, када ови водотоци набујају, још у њиховом горњем делу наноси буду заустављени, а река Пецка „умирена” и успорена, како стихија не би могла, као што је то до сада често чинила, не само да плави плодне њиве и саобраћајну инфраструктуру, него и да односи у неповрат усеве, земљу и осталу имовину која јој се нађе на путу.

Упоредо са тражењем стручних решења, траже се и начини за обезбеђење неопходних средстава – преко Канцеларије за помоћ поплављенима, од Владе Италије или других донатора из Европске уније.

-После оног што је прошле године задесило овај део Србије од Ваљева преко Осечине до Крупња наш превасходни задатак био је да поправимо оштећене објекте. Сведоци сте да смо у овом периоду радили на Јадру, Остружањки и Ловачкој реци и да смо оно што је вода однела поправили. Остало је сада да из донације Владе Италије, а та средства се очекују у новембру месецу, одрадимо још неке радове, пре свега на Јадру, узводно и низводно од заштићеног дела. Сада нас очекује и велики и тежак задатак на реци Пецкој и њеним притокама Царинској реци и Драгодолки, које чине велике штете, а на којима ништа озбиљније није рађено још од седамдесетих-осамдесетих година прошлог века. Наш задатак је да заједно са општином покушамо да у догледно време издејствујемо нека средства преко Канцеларије за обнову и кренемо са регулацијом горњег слива Пецке. Првенствено ће то бити антиерозивни радови, желимо пре свега да преградама и попречним профилима зауставимо и успоримо рушилачку бујицу која доноси велике невоље – изјавио је Горан Пузовић, директор „Србија вода”.

Scroll To Top