ВЕСТИ:
Почетна / вести / пољопривреда / ШАМПИОН САЈМА ЈОВАН ВИЛОТИЋ: Жал за „пожегачом”
ШАМПИОН САЈМА ЈОВАН ВИЛОТИЋ: Жал за „пожегачом”

ШАМПИОН САЈМА ЈОВАН ВИЛОТИЋ: Жал за „пожегачом”

После 10 година постојања Сајма шљива први трофеј у Драгијевицу донело је пољопривредно газдинство Јована Вилотића. Несвакидашње вредни и свестрани Вилотићи, још док су трајала честитања за сајамску победу и освојени златник, најавили су да ће врло брзо проширити постојећи засад и то за око 50 одсто, односно за 500 нових садница.

-Тренутно шљиву узгајамо на око 4,5 хектара и имамо преко 1.000 родних стабала. Једну четвртину чини „пожегача”, а остало „стенлеј” и чачанске сорте. Жао ми је што „пожегача”, најбоља од свих на нашим просторима, губи битку са „шарком” и све се надам да ће струка и наука у што скорије време наћи лек или макар одговарајућу замену, неку сорту налик на њу, али отпорнију. И ја нешто покушавам са изданачким калемљењем – каже Јован Вилотић.

Од шљиве, која му, вели, увек доноси добар приход, зарађује на више начина.

-Један значајан део обавезно осушим, други продајем у свежем стању, трећи иде у комину за ракију, а четврти, све заступљенији, остали чланови домаћинства користе за прављење разних специјалитета од шљиве и то не само за наше потребе већ много више за тржиште, које је итекако заинтересовано за наш пекмез, слатко, џем, шљиване колаче, кнедле или „карабан”, што је потврђено и на овом Сајму- истиче Вилотић.

Иако су задовољни ангажовањем у воћарству, Вилотићи, имајући у виду опште стање у аграру и економији, ништа не препуштају случају и једнако озбиљно и одговорно баве се сточарством, а ратарством, углавном, за допунску исхрану свог сточног фонда. Обрађују 21 хектар наслеђене, докупљене или закупљене обрадиве земље и имају 6-7 хектара шуме…

Scroll To Top