ВЕСТИ:
Почетна / вести / привреда / „КРУШИК-ПЛАСТИКА”: Дуг као улог у капитал
„КРУШИК-ПЛАСТИКА”: Дуг као улог у капитал

„КРУШИК-ПЛАСТИКА”: Дуг као улог у капитал

Унапред припремљени план реорганизације, који је у договору са Министарством привреде, Агенцијом за приватизацију и општином поднет надлежном суду после неколико неуспелих покушаја власничке трансформације, нова је прилика за „Крушик-пластику” а.д. Осечина. Циљ овог корака је конверзија потраживања државних поверилаца у трајни улог у капитал ове фирме.

-Неизмирених обавеза имамо само према државним повериоцима – Пореској управи, Фонду за развој и Агенцији за осигурање депозита. Дуг углавном потиче из времена претходне неуспеле приватизације – каже Зоран Урошевић, генерални директор и привремени заступник капитала „Крушик – Пластике”, истичући да упркос дуговању ова компанија и даље послује са успехом водећи рачуна о економској и финансијској консолидацији и прилагођевању кризним условима привређивања.

Актуелно пословање усмерено је на одржавање радне супстанце (опреме и радника), очување стечених позиција на тржишту, идентификацију развојних програма, као и рационализацију свих врста трошкова, како материјалних, тако и оних везаних за зараде запослених.

-Сваке године подижемо ниво упослености и производње. Дуже од четири године редовно измирујемо зараде са порезима и доприносима. Годишње уплатимо у буџет Републике Србије око 100 милиона динара. Захваљујући подршци Министарства, добром планирању, набавци одговарајуће опреме, штедњи и наменском утрошку средстава, од пре три године значајно је повећана производња и реализација. Из редовног пословања остварујемо позитивне финасијске резултате, упркос свим тешкоћама и обавезама насталим пре раскида уговора о приватизацији. У 2014. повећали смо производњу за 18, у 2015. за 20, док је план за 2016. годину за 10 одсто већи у односу на прошлу годину – додаје Урошевић.

Кроз социјалне програме најстаријим члановима колектива омогућено је да остваре право на пензију. Истовремено, отворене су могућности за нова запошљавање. Од 2013. године у фирми у просеку ради око 60 новозапослених, претежно младих из ове средине. А, поред свих потешкоћа, на тржиште су лансирани и нови производи: биолошки пречистачи, сепаратори, практичније гајбе за воће и водокотлићи модернијег дизајна, чија продаја управо креће.

-Успешно пословање које успевамо да одржимо све ово време, затим чињеница да смо један од значајнијих добављача „Горења” д.д. Ваљево и наменске индустрије, онда колектив са највећим бројем запослених на општинској територији, којих тренутно има 154, свакако су разлог што уживамо пуну подршку од надлежних републичких и локалних органа власти. Поносни смо на похвале за менаџмент и запослене од Агенције за приватизацију, Министарства привреде и општине за наш домаћински однос према имовини, несебично анагажовање на сваком задатку и коректан однос према партнерима -каже Урошевић и цитира речи славног војводе Живојина Мишића:

– „Ко сме, тај може. Ко не зна за страх – тај иде напред.”

Амбициозно и – остварљиво

Од спровођења мера из Унапред припремљеног програма очекује се да омогуће несметан наставак рада, испуњење уговорених обавеза и задржавање реномеа на тржишту, уз повољније услове финансирања и позиције код купаца и добављача. На то се надовезују и други планови, за које Урошевић каже амбициозни и – остварљиви!

– Циљ је очување позиција код сталних коопераната попут наменске индустрије и „Горења”, а онда стицање нових купаца и развој сопствених производа и технологија. Први кораци ће бити повећање капацитета и занављање опреме, као и проширење производње, што је услов за нова запошљавања високообразованих кадрова и производних радника.

Scroll To Top