ВЕСТИ:
Почетна / вести / привреда / ОДРЖАН 10. САЈАМ ШЉИВА: Са шљивом уздигнута чела
ОДРЖАН 10. САЈАМ ШЉИВА: Са шљивом уздигнута чела

ОДРЖАН 10. САЈАМ ШЉИВА: Са шљивом уздигнута чела

Поделом бројних признања најуспешнијим учесницима јубиларног 10. Сајма шљива у Осечини, у недељу 30. августа, завршена је ова традиционална тродневна привредно-туристичка и културно-забавна манифестација, која је и увек пута у свим својим сегметима и садржајима оправдала очекивања гостију, посетилаца и организатора.

На нешто проширеном излагачком и изложбеном простору у хали и испед ње, затим у Болничкој улици и на другим јавним површинама широм места, своју производњу, достигнућа и могућности представило је преко 200 овогодишњих учесника манифестације.

Сајам је отворио Вања Удовичић, министар омладине и спорта у Влади Републике Србије. Он је том приликом рекао:

-Никада нисам имао прилику да будем овде или пролазим кроз овај део Србије и зато ми је изузетна част што сам данас са вама и што сам се уверио да имате чиме да се поносите. Поредити се са највећим произвођачима и извозницима шљиве и производа од овог воћа и са цифрама бити у самом врху не само на домаћој већ и на светској сцени подаци су за поштовање због којих имате разлога да идете високо уздигнутог чела. Задатак свих нас је да управо младе људе задржимо у својим местима и да они буду наша садашњост и будућност. Ви данас демонстрирате да Србија није позната само по спорту, по својим умним људима, по надареној деци или уметницима, већ и по шљиви као националном добру. Шљива мора да постане српски бренд. Недавно сам био у Милану у Италији на познатом сајму ЕКСПО, где се на нашем штанду причало највише о овој вашој шљиви чудесног укуса – напоменуо је министар Удовичић.

Гордана Пламенац, председник Туристичке организације Србије, са свечане бине посебно је поздравила присутне госте из Словеније, Хрватске и других земаља из окружења, позивајући их да се придруже у заједничком наступу приликом привлачења туриста и то на начин на који ће шљива, као заједнички именилац ових простора, бити на првом месту.

-Сматрам да Осечина мора да се нађе у „ракијској рути” кроз западну Србију, која ће поправити нашу туристичку понуду а иностраном тржишту представити све наше специфичности. Овај јубилеј је само доказ да је Сајам шљива у Осечини одржив и да треба да постоји, а од ТОС-а увек убудуће можете рачунати на велику подршку – додала је Гордана Пламенац.

Свечана церемонија отварања нешто је каснила, а стрпљивим гостима и излагачима први се обратио Ненад Стевановић, председник Општине Осечина. Он је подсетио на дане почетка сајмске манифестације шљиви у част, али и на велике амбиције које су довеле до свих досадашњих успеха ове манифестације, која траје већ 10 година.

– Више од седам одсто територије наше општине је под шљивом. Сваке године сами или у сарадњи са општином, овдашњи домаћини засаде нове саднице шљиве на најмање 100 хектара, тако да се можемо похвалити са око милион стабала краљице воћа, највише по глави становника. Вредни воћари из Подгорине годишње произведу око 20 милиона килограма сирове шљиве. Шљива је наш бренд, наш привредни адут и наша шанса – рекао је Стевановић.

И овом приликом награђени су, златником, најуспешнији извозници суве шљиве: Компанија „Техно Божићи” из Шапца, као највећи извозник суве шљиве из наше земље, према подацима Привредне коморе Србије за 2014. годину, односно фирма „Јовановић воће” из Осечине, као главни извозник суве шљиве из ове општине.

Scroll To Top