ВЕСТИ:
Почетна / вести / пољопривреда / НАГРАДЕ 10. САЈМА ШЉИВА: Најбољи шљивик из Драгијевице и шљивовице из Завлаке и Градишке
НАГРАДЕ 10. САЈМА ШЉИВА: Најбољи шљивик из Драгијевице и шљивовице из Завлаке и Градишке

НАГРАДЕ 10. САЈМА ШЉИВА: Најбољи шљивик из Драгијевице и шљивовице из Завлаке и Градишке

Комисије за избор најбољег произвођача шљиве на подручју општине Осечина за 2015. годину, у саставу: Марко Перић, Сретен Глигорић и Небојша Станојевић, која је између два Сајма обилазила засаде већих произвођача шљива на територији општине Осечина и на основу виђеног стања, као и примене свих неопходних агротехничких и помотехничких мера током године, одлучила је да је Најбољи произвођач шљиве за ову годину је Јован Вилотић из Драгијевице, који је награђен златником.

Друго место и награде у износу од по 8.000,00 динара, освојили су Радиши Мирић из Лопатња и Живојин Павловић из Сирдије, док су треће место поделили и награда у износу од по 6.000,00 динара, добили Радован Дамњановић из Лопатња и Бранко Ивановић из Горњег Црниљева.

Специјална награда за допринос уређењу рада Сајма шљива у Осечини – комплетно осигурање пољопривредног газдинства дародавца „Дунав осигурања” – припала је Горану Радовановићу из Горњег Црниљева.

Комисија за оцену квалитета јаких алкохолних пића радила је 26. и 27. августа 2015. године на Сајму шљива у Осечини, у следећем саставу: Проф. др Нинослав Никићевић (Пољопривредни факултет, Земун), Проф. др Веле Тешевић (Хемијски факултет, Београд), Др Иван Урошевић (Пољопривредни факултет, Београд) и дипл. инж. Љубиша Станковић (Пољопривредни факултет, Земун). На основу прегледаних и оцењених 146 узорка јаких алкохолних пића, пријављених од 72 учесника, Комисија је доделила 42 велике златне медаље, 41 златну, 49 сребрних и 11 бронзаних медаља.

ПОБЕДНИК ГРУПЕ ШЉИВОВИЦА (ПЕХАР И ВЕЛИКА ЗЛАТНА МЕДАЉА): БМБ Делта из Градишке, Република Српска. ДРУГО МЕСТО (ПЕХАР И ВЕЛИКУ ЗЛАТНА МЕДАЉА): Слободан Тасић из Аранђеловца и треће МЕСТО (ПЕХАР И ВЕЛИКУ ЗЛАТНУ МЕДАЉУ): БМБ Делта из Градишке, Република Српска;

У конкуренцији за НАЈБОЉУ ПОДГОРСКУ ШЉИВОВИЦУ победио је: Лука Перић из Завлаке (ВЕЛИКА ЗЛАТНА МЕДАЉА И ПЕХАР), ДРУГО МЕСТО: Милорад Секулић из Гуњака (ВЕЛИКА ЗЛАТНА МЕДАЉА) и треће место: Милорад Марковић из Братачића (ВЕЛИКА ЗЛАТНА МЕДАЉА);

ГРУПА ОСТАЛИХ ВОЋНИХ РАКИЈА- ПРВО МЕСТО И ВЕЛИКА ЗЛАТНА МЕДАЉА: „Браћа Томашевић” из Пријепоља за ракију од малине, 40% из 2013, друго МЕСТО И ВЕЛИКА ЗЛАТНА МЕДАЉА: БМБ Делта из Градишке за дуњевачу, 42% из 2010, ТРЕЋЕ МЕСТО И ВЕЛИКА ЗЛАТНА МЕДАЉА: Браћа Томашевић из Пријепоља за ракију од јабуке, 43% из 2008. године;

ГРУПА СПЕЦИЈАЛНИХ РАКИЈА- ПРВО МЕСТО И ВЕЛИКА ЗЛАТНА МЕДАЉА: БМБ Делта из Градишке за траварицу из бурета, 42% из 2009, друго МЕСТО И ЗЛАТНА МЕДАЉА: БМБ Делта из Градишке, за безбојну траварицу, 42% из 2013, треће МЕСТО И   ЗЛАТНА МЕДАЉА: ББ Клековача из Бајине Баште, за клековачу, 43% из 2013. године.

Награде за најбоље производе од шљива за 2015. годину, и то: пекмез, џем, слатко и шљивани колач, оцењивала је комисија у саставу: Станица Чворић, Даница Вујичић, Драгица Савић, Надежда Миловановић, Милан Николић и Драган Јаковљевић. Комисија је заседала првог дана Сајма 28. 08. 2015. године и извршила дегустацију понуђених такмичарских производа. Констатовала је већи број узорака у односу на претходну годину и виши квалитет производа. Веома тешко је било одабрати само три производа за сваку категорију који ће се наградити, а још теже од та три који ће бити први. Због тога треба похвалити све учеснике који су учествовали у конкуренцији за награде.

У конкуренцији за најбољи пекмез (30 такмичара): 1. Ненад Вилотић из   Гуњака, 2. Драган Миловановић из Горњег Црниљева, 3. Бранко Ивановић   из Горњег Црниљева,

У конкуренцији за најбољи џем ( 26 такмичара) : 1. Војислав Миловановић   из Сирдије , 2. Душан Андрић из Горњег Црниљева, 3. Живота Ерић из Горњег Црниљева,

У конкуренцији за најбоље слатко од шљива (43 такмичара): 1 Лазар Јовановић из Туђина, 2. Драгутин Думановић из Села Осечине, 3. Славка Биба Јовановић из Осечине,

У конкуренцији шљиваног колача „Шљивко“, (25 такмичара) : 1. Златомир Миловановић, 2. Слободан Миловановић, 3. Драган Степановић, сви из Горњег Црниљева.

У конкуренцији за најбољи штанд пољопривредних произвођача учествовали су сви такмичари, а награду – мобилни телефон – освојила је Бојана Бељић из Горњег Црниљева.

У конкуренцији за најлепши штанд излагача награду: Бесплатан штанд на Сајму шљива 2016. године, освојила је фирма Podgorina fruchtdoo из Осечине.

Жири за такмичење народног стваралаштва „Златне руке” чинили су: Гордана Пајић, етнолог, 2. Драгица Савић, инж.прехрамбене технологије и Ненад Пантелић.

Пријављено 37 излагача, из: Осечине са околином, Шапца, Ваљева, Мионице, Крупља, Прељина, Коцељеве, Лознице, Лазаревца, Бранковине, Ракара. Награђени су:

I категорија: Представљање обичајаЈелена Николић из села Осечина за представљање обичаја жетелачког ручка (проја, цицвара, киселица, сланина, који је постављен на торби, а сервиран у земљаним, дрвеним и емајлираним судовима). Представљање обичаја употпунили су снопови , срп, коса, чаканац и бабица и вондир са белегијом..

II категорија: Укупан изглед и садржај изложених јела и предмета народне радиности а ) Прва награда : Славка Биба Јовановић из Осечине – за традиционална јела: слана гибаница са орасима, пита од зеља, колач од шљива; очуване старе ручне радове (колекција пешкира); б ) Друга награда: Ружа Дамњановић из Лопатња – за представљање традиционалних јела (шљивани колач, проја, пасуљ, пите) очуване старе ручне радове (ћесанчаршаф), в ) Трећа награда : Удружење жена „Јаменчанке” из Јамена – за очување старих ручних радова (вез и бели вез) и прехрамбене производе : штрудле, пите, икнедле.

III категорија : Појединачна јелаа ) Прва награда: центар за социјални рад „У сусрет потребама старих” Осечина – за проју од кукурузног иинтегралог брашна; б ) Друга награда : Удружење жена општине Коцељева – за зимницу и в ) Трећа награда : Удружење жена из Бранковине –за џемове, слатко, сирупе.

IV категорија: Ручни радовиа) Прва награда: Удружење жена „Рађевска нит” из Крупња – за очуване старе ручне радове; б ) Друга награда: Радивој Живковић из Ваљева – за рачни рад трукован ћилим и в ) Трећа награда : Даринка Арсенијевић из Осечине – за ручни рад серџада.

V категорија: за производе инспирисане традицијомили сувенирУдружење „Еко село Дудовица” из Дудовица – торбе за народне обичаје.

На такмичењу здравичара, у организацији Народне библиотеке Осечина у конкуренцији 13 такмичара победио је Петар Петровић из Лознице, друго место припало је Јелени Брадоњић из Комирића, а треће Давиду Пајићу из Ваљева. Победник је добио новчану награду у вредности од 15.000 динара, добитник друге награде 10.000, а трећепласирани 5.000 динара. Победнику је награду уручио председник жирија, академик Милосав Тешић.

Победнике је имао и фантастични „Маскенбал”, на којем је учествовало 29 малишана. Победио је Вукан Петровић, друго место освојила Наталија Нинић, а треће Антонијо Живановић. Најшармантнију маску имао је Стефан Јанчић, а најсмешнију Хелена Томић.

На такмичењу у прављењу гулаша у котлићима било је 13 екипа. Најбољи су освојили награде, и то: котлић за прво место, земљану посуду за пасуљ – тавче за друго место, а за треће место утешни дар организатора. Све екипе добиле су и по две – кецеље.

Scroll To Top