ВЕСТИ:
Почетна / вести / пројекти / НА 4. CEDEF КОНВЕНЦИЈИ У ЧАЧКУ: Повеља за Осечину
НА 4. CEDEF КОНВЕНЦИЈИ У ЧАЧКУ: Повеља за Осечину

НА 4. CEDEF КОНВЕНЦИЈИ У ЧАЧКУ: Повеља за Осечину

Локалној самоуправи Осечине, заједно са још 19 српских градова и општина, на 4. Годишњој конвенцији Централно европског форума (ЦЕДЕФ Програма за градове и општине Србије), која је одржана 30. јуна  у Чачку, уручена је повеља „Лидер одрживог развоја 2015”. Покровитељи овог Програма су Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, затим Министарство рударства и енергетике, онда Одбор за заштиту животне средине Народне скупштине, као и Агенција за заштиту животне средине Републике Србије.

-Повеља је потврда да су код нас остварени изузетни резултати у области одрживог „зеленог” развоја, односно развоја и примене обновљивих извора енергије, енергетске ефикасности и управљања отпадом и водама на својој територији – каже председник Општине осечина Ненад Стевановић, који је у Чачку предводио општинску делегацију и у име ове локалне заједнице примио признање.

Конвенцији у Чачку присуствовало је око 200 учесника из 30 локалних самоуправа. Они су на овом скупу представили преко 250 инфраструктурних пројеката и пројеката у домену енергетске ефикасности, коришћења обновљивих извора енергије и заштите животне средине. По завршетку пленарног дела, током два сата, представници општина, потенцијални финансијери и компаније партнери су одржали више од 100 директних састанака.

Један од циљева овог скупа је да се на једном месту повежу представници општина и градова, односно носиоци пројеката са финансијерима и носиоцима технологија – девет водећих домаћих и светских компанија: Телеком Србија, Минел Сцхредер, Митецо, Кнауф Инсулатион, Науе Оптицус, Банца Интеса, ДДОР Нови Сад, Виессманн и ЛГ. Очекује се да то подстакне капацитете општина и градова, јавних комуналних предузећа и јавних установа Србије, који ће одговорним и одлучним вођством постати конкурентни и одрживи градови и општине, а у циљу бољег квалитета живота и подизања животног стандарда свих грађана.

Скуп је отворио Имре Керн, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије, који је рекао да Србија не може да се развија само градњом великих инфраструктурних објеката, као што су аутопутеви, брзе пруге, велике луке на Дунаву, већ је потребно равномерно, на одрживи начин развијати и локалне средине. То значи, у њима градити водоводе, канализационе мреже, депоније, локалне путеве, онда обнављати или градити нове школе, обданишта, домове културе…

– Само развојем локалних средина може се побољшати инвестициона клима, довести нови улагачи, али не само у Београд, Нови Сад и друге велике градове, већ потребно је усмерити пажњу ка привлачењу улагача – домаћих и страних – и у мање средине – рекао је Имре Керни, државни секретар, подсетивши да је у припреми Закон о изменама и допунама закона о државном премеру и катастру, Закон о конверзији земљишта и Закон о легализацији.

-Припремамо и нови закон о комуналној делатности. Сви ови закони имају исте циљеве: стварање боље инвестиционе климе, а што ће обезбедити отварање нових радних места. По мом дубоком убеђењу, ако ће ова конвенција допринети убрзаној имплементацији пројеката, ако ће омогућити проналажење партнера за развојне програме локалних самоуправа, не само са стране испоручиоца технологија, него и финансијских организација, већ је постигнут циљ – додао је државни секретар.

Поред Осечине, Повељу „Лидер одрживог развоја” добиле су и следеће општине: Чачак, Чајетина, Горњи Милановац, Ивањица, Коцељева, Kрагујевац, Краљево, Лајковац, Лозница, Лучани, Мионица,  Нова Варош, Пожега, Сјеница,Топола, Ужице, Рача, Велика Плана  и  Врњачка Бања.

Scroll To Top