ВЕСТИ:
Почетна / вести / скупштина / НЕНАД СТЕВАНОВИЋ: Нову годину почињемо без дугова
НЕНАД СТЕВАНОВИЋ: Нову годину почињемо без дугова

НЕНАД СТЕВАНОВИЋ: Нову годину почињемо без дугова

Годину 2015. на територији општине Осечина посебно су обележили наставак отклањање последица катастрофалних непогода из 2014. године и борба за што бољи статус локалне привреде, предузетништва и аграра, затим стварање повољнијег амбијента за запошљавање и живот грађана, као и пружање разних видова помоћи и подршке становништву, нарочито социјално најугроженијих, као и „тиха” промена у локалној политици, где је Српска напредна странка преузела водећу улогу (и одговорност) у владајућој коалицији.

-Захваљујући Влади Републике Србије и њеној Канцеларији за обнову и развој, затим бројним пријатељима и донаторима из целог света и наше државе, као и максималном искоришћавању сопствених могућности из скромног општинског буџета, сви који су остали без крова над главом добили су нове куће или новчане надокнаде. Подељена су средства за поправку преко 100 оштећених стамбених објеката, онда бела техника и намештај, а поплављени пољопривредни произвођачи могли су да рачунају на део потребног репроматеријала за сетву – каже председник Општине Ненад Стевановић у традиционалном новогодишњем сумирању резултата из минуле и изношења планова за наступајућу годину.

Он подсећа и на оно што је урађено на враћању порушене инфраструктуре у функцију, као и на предузете кораке да се људи и имовина што боље заштите у случају нових налета бујице.

-Најважније саобраћајнице опет су проходне. Електромрежа је у доброј мери поправљена, а струја стигла до сваког дома. Доста је урађено на регулацији Ловачке реке, затим Остружањке, а и Јадра на неколико места. Добили смо две бујичне преграде – једну на Црквеном потоку, а другу на Ловачкој реци (потоку Јазмак), којима се Осечина штити од евентуалних будућих поплава…У наступајућој години, упоредо са развојним плановима у разним областима, планирамо изградњу три моста. По једног на Јадру, Пецкој и Лопатањки, затим обимније радове у долини реке Пецке како би се заштитиле ораница и имовина. Преко буџетских корисника предвиђена су нова улагања у саобраћајну, комуналну и електро инфраструктуру.

Ипак, он сматра да је за ову локалну заједницу можда и од највеће важности то што су, бар за сада, заштићени интереси „Крушик-Пластике”, њених радника и општине. Односно, што су органи општинске власти после неуспеле приватизације кроз три јавна позива, заједно са менаџментом ове компаније, Министарством привреде и Агенцијом за приватизацију, са своје стране дали допринос очувању и наставку успешног пословања предузећа и тражењу трајних решења за његову будућност.

Председник Стевановић истиче да је уз велико разумевање ресорних државних органа од изузетног значаја и помоћ коју дају владе пријатељских земаља Јапана и Италије, као и постигнута стабилност буџета општине…

-Успоставили смо потпуну консолидацију општинских финансија и годину завршили без нерегулисаних обавеза за 2015, без иједног динара или евра кредитног задужења. Чак је и претекло око 30 милиона динара за лакши и успешнији старт у 2016. години. За пољопривреду је утрошено све што је планирано. За субвенционисање камата за краткорочне кредите, куповину опреме и механизације, набавку воћних садница, уматичених грла јагњади и јаради, подстицај пчеларства…

Недостатак железничког и не баш завидан друмски саобраћај, упркос бројним повољностима које се нуде потенцијалним инвеститорима, нису учинили ову општину довољно атрактивном за веће инвестиције и отварања нових радних места. Наду да ће се и ту нешто променити већ ускоро доноси актуелна ревитализација преостале деонице државног пута Ваљево-Лозница од Драјића рампе до Завлаке, затим највљене донације и започети послови. Буџет општине, који је усвојен прошлог понедељка, такође подкрепљује амбициозне планове.

-У Осечини је у току замена дотрајалих азбестно-цементних цеви, а на пролеће следи постављање канализационих колектора кроз главну улицу, наставак обилазнице, набавка камиона за превоз смећа, рентген апарата… У Пецкој је на реду реновирање школе, изградња пијаце и гробља… Планови постоје и за остала насељена места, по интересовању житеља и нашим заједничким могућностима – каже Стевановић.

Обезбеђење средстава за функционисање свих категорија друштвени х делатности је стални задатак, а стипендирање студената који постижу најбоље резултате и оних чија су будућа занимања дефицитарна у овој средини, онда подршка породицама у чије домове стигне новорођенче, као и помоћ суграђанима који се нађу у стању социјалних потреба, обавезе од којих се не одступа…

Летос је у Осечини дошло до „тихе” промене у локалној власти, с обзиром да је преласком некадашњих чланова Општинског одбора и одборника са изборне листе УРС-а, на челу са председником Ненадом Стевановићем, у Српску напредну странку, ова политичка групација постала најбројнија у владајућој коалицији у општини, а самим тим и најодговорнија за реализацију овдашњих политичких и других циљева.

Scroll To Top