ВЕСТИ:
Почетна / вести / скупштина / ОПШТИНСКО ВЕЋЕ: На дневном реду – срне
ОПШТИНСКО ВЕЋЕ: На дневном реду – срне

ОПШТИНСКО ВЕЋЕ: На дневном реду – срне

Штета коју дивљач на територији општине Осечина причињава на свим пољопривредним културама, а то се посебно односи на срне, достиже огромне размере и изазива свакодневна негодовања и незадовољство овдашњих воћара, ратара и баштована. Тим поводом реаговала је и локална самоуправа, која је једну целу седницу Општинског већа посветила управо овим питањима. Били су ту и представници ловаца: Станко Андрић, председник Ловачког друштва „Миленко Павловић – Пилот” и Живорад Петровић, управник ловишта, које се простире преко читаве општинске територије.

Констатовано је да од како су се шездесетих година минулог века појавиле у западној Подгорини срне никад нису чиниле већу штету вишегодишњим засадима, ратарским и повртларским усевима него што је то случај у новије време. На њиховој мети су млади воћњаци, ластари малина, купина и јагода, поља под житарицама и крмним биљем, све врсте поврћа…

Пољопривредни произвођачи нити могу, нити имају право да се сами „обрачувају” са срнама, која се на овим просторима уз све друго показале и као највеће и најчешће штеточине. С обзиром да ни штету немају од кога да наплате земљорадницима није преостало ништа друго него да јадикују на ловачку дружину и траже од општинских власти и државе да им заштите материјална добра и да се љуте када очекивана помоћ изостане.

Чланови Општинског већа изнели су бројне податке о досадашњим причињеним штетама и подсетили на бројне жалбе пољопривредника, који често кажу да им срне чине и више јада него и било која временска непогода.

Представници ловаца, позивајући се на важеће прописе који се односе на лов, тврде да у њиховом деловању нема никаквих незаконитости. Они сваке зиме у оквиру својих могућности воде бригу о стању дивљачи на својој територији, врше пребројавање, на основу тога праве годишњи план одстрела и тога се максимално придржавају. Рекоше још и то да је на терену због прошлогодишњих временских неприлика било масовнијег угинућа свих врста дивљачи…

– Договорили смо се да општина, у чијој надлежности нису спорна питања из ловства, заједно са овдашњим ловцима, упути апел ресорном Министарству и Ловачком савезу Србије да прописима прецизније дефинишу ову област, а што пре дозволе додатни одстрел срнеће дивљачи на овом подручју ради смањења броја грла на терену – обавестио нас је о најважнијем закључку са ове седнице Ненад Стевановић, председник Општине Осечина.

Scroll To Top