ВЕСТИ:
Почетна / вести / инфраструктура / ПРЕВЕНТИВНА ЗАШТИТА ОД БУЈИЦА: Преграде Осечину бране
ПРЕВЕНТИВНА ЗАШТИТА ОД БУЈИЦА: Преграде Осечину бране

ПРЕВЕНТИВНА ЗАШТИТА ОД БУЈИЦА: Преграде Осечину бране

На пригодној свечаности у близини осечанске цркве Светог Вазнесења Господњег и градског гробља, уторак, 26. маја,  извршена је примопредаја две новоизграђене бујичне преграде – једне на Црквеном потоку, а друге на Ловачкој реци (потоку Јазмак), које су подигнуте са циљем да Осечину штите од евентуалних будућих налета ова два бујична водотока.

Присутним грађанима и представницима медија тим поводом обратили су се: Марко Благојевић, директор Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима, затим Ирена Војачкова – Солорано, стална координаторка Уједињених нација и стална представница Програма Уједињених нација за развој (UNDP) у Србији, онда Иван Бошњак, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, као и председник Општине Ненад Стевановић, а на овом скупу били су и представници Јавног водопривредног предузећа „Србијаводе”, донаторских организације из Јапана и ЕУ, као и извођача радова – „Аутотранспорта” из Ваљева.

Приликом предаје пројекта изведеног стања и упутства за чишћење и одржавање нових објеката, они су у својим говорима присутним грађанима и представницима медија истакли да су изграђене преграде у Осечини део ширег пројекта којим Програм Уједињених нација за развој подржава напоре Владе Републике Србије и општина које су највише пострадале у прошлогодишњим поплавама да након почетне фазе опоравка од насталих штета унапреде дугорочну отпорност локалних заједница и боље се заштите од будућих поплава ако до њих дође. Укупна вредност подизање ових брана и пратеће чишћење два километра водотокова 2. реда износи 1,5 милиона долара. Програм УН за развој реализује овај пројект у партнерству са Министарством за државну управу и локалну самоуправу и Канцеларијом за помоћ и обнову поплављених подручја. Бујичне преграде у Осечини прве су од 18 сличних, које се завршавају на територијама општина Крупањ, Мали Зворник, Љубовија, Лозница, Бајина Башта, Косјерић и Врњачка Бања.

У име локалне самоуправе и грађана Осечине свим учесницима  у реализацији пројекта захвалио се председник Општине Ненад Стевановић, који је изразио наду да ће овај заједнички инвестициони подухват у будућности, у случају нових налета бујице, представљати одличну превентиву и драгоцену заштиту.

Scroll To Top