ВЕСТИ:
Почетна / вести / туризам / ОБЕЛЕЖЕНО 180 ГОДИНА ТЕШМАНОВОГ КОНАКА У БАСТАВУ
ОБЕЛЕЖЕНО 180 ГОДИНА ТЕШМАНОВОГ КОНАКА У БАСТАВУ

ОБЕЛЕЖЕНО 180 ГОДИНА ТЕШМАНОВОГ КОНАКА У БАСТАВУ

У аутентичном амбијенту добростојећег српског задружног домаћинства из прве половине 19. века, у Тешмановом конаку у Баставу, пригодним програмом, 9. Августа, обележено је 180  година од изградње овог јединственог комплекса зграда, који 1962. Проглашен за споменик културе, а 1983. године категорисан као културно добро од великог значаја.

У краћем сценском приказу у културно-уметничком делу, локална глумачка екипа, у режији Гордане Гладовић, дочарала је неколико детаља из живота напредног мештанина Теодора – Тешмана Солдатовића, устаника, трговца и успешног извозника сувих шљива и свиња из Кнежевине Србије. У програму посвећеном овом изузетном човеку, који је био и посланик, начелник Рађевског и Подрињског округа у време Милоша Обреновића,  још су учествовали гајдаш Мијо Сенић, дует вокалних солистикиња и фолклорни ансамбли културно-уметничких друштава из Осечине и Пецке под вођством кореографа Драгомана Медуловића-Проке.

– За наш крај је значајно да је Тешман Солдатовић овде први пут донео технологију сушења шљива. И данас постоји пушница из тог времена. Научио је многе људе како да шљиву осуше и постигну већу цену. Повезујући овом приликом јуче и данас са сутра, важно је да се подсетимо и његовог доприноса у подизању овдашње и српске економије – рекао је Милан Симић, заменик председника Општине Осечина.

Округли сто: Шљива има перспективу

У једној од зграда Тешмановог конака одржан је занимљив „округли сто” на тему: „Перспективе развоја шљиварства у Србији и у Осечини”. Учествовали су представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Пољопривредног факултета у Новом Саду, Агенције за страна улагања и промоцију извоза СИЕПА, Регионалне привредне коморе Ваљево, Удружења „Традиција Подгорине”, у којем су четири фирме из Осечине, трговинског ланца „Еуропром” и „Агранеле” из Ваљева, највећег српског извозника сувих шљива.

-Нисмо ни очекивали да за пар сати рада решимо све проблеме шљиварства у Србији и на територији општине Осечина. Говорили смо о најзначајнијим питањама у овој области и дошли до предлога локалној самоуправи како да на свом подручју унапреди ову област. Наравно, било је и захтева према држави, али како на то не можемо много да утичемо, највише пажње посвећено је питањима шта на том плану може да уради локална заједница – изјавио је Александар Јовановић, стручни сарадник Регионалне привредне коморе Ваљево задужен за управљање пројектима.

Он је додао да је ово био одличан састанак и да је одржан у прави час, с обзиром да је општина Осечина, као једна од првих у Србији, у фази израде дугорочне стратегије развоја пољопривреде.

-Када је у питању шљиварство чули смо неке потврђене и неке нове идеје. Осечина је чак и у светским размерама позната по импозантним подацима о броју стабала по глави становника, али је производња шљива и даље недовољна и ваљало би је повећати и то не само путем проширивања површина под засадом већ интензивирањем производње, како свежих и сувих шљива и ракије, тако и осталих готових производа од овог воћа – истакао је Јовановић.

Сајам као промоција шљиварства

Туристичка организација „Подгорина”, као извршни организатор, овом приликом представила је програм јубиларног 10. Сајма шљива, који се одржава од 28. до 30. августа. Од предстојећег скупа у Осечини на којем ће се и овог пута наћи појединци и колективи чија је делатност повезана са шљиварством доста очекује и локална самоуправа.

-Инспирисани значајним остварењима славног претка, који је успешно радио и трговао, баш са његовог имања крећемо у нову промоцију овдашњег и српског шљиварства. Мислим да је за ових десетак година колико траје наш Сајам шљива већ доста тога урађено. Конкретних резултата има, али мислим да може још боље и још више да се учини када су у питању шљива и све оно што је од овог чудесног воћа. Верујем да ће предстојећа сајамска манифестација представљати нови велики искорак у том правцу – каже Ненад Стевановић, председник Општине.

Scroll To Top