VESTI:
Početna / vesti / poplave / ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE: Tri kuće srušene, a oko 500 poplavljeno
ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE: Tri kuće srušene, a oko 500 poplavljeno

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE: Tri kuće srušene, a oko 500 poplavljeno

Uz jedino ohrabrujuće konstatacije da u velikoj nesreći nije bilo ljudskih žrtava i da je na mnogo mesta pokazana izuzetna ljudska solidarnost, Štab za vanredne situacije opštine Osečina u ponedeljak je evidentirao prispele informacije o stanju na terenu, a zatim svu pažnju usmerio na tekuće i predstojeće aktivnosti vezane za prevazilaženje nezavidnog stanja u većem delu opštine.
Klizišta, a kako saznajemo ima ih preko stotinu u celoj opštini, najteže su pogodila tri kuće, koje su potpuno porušene: po jednu u Dragodolu, u zaseoku Plavšići, zatim u Dragijevici blizu Vragočanice, kao i u Komiriću. Klizišta su ozbiljno zapretila još desetini stambenih, poslovnih ili ekonomskih objekata, i one, bar za sada, nisu za korišćenje. Tokom trodnevne poplave voda je prodrla u skoro 500 kuća i stanova, tako da ni u njima, osim u spratnim delovima, trenutno ne može da se stanuje. Vlasnici ili korisnici ovog prostora krov nad glavom trenutno su pronašli u komšiluku, kod rodbine i prijatelja, ili u svojim pomoćnim objektima koji su odoleli stihiji.
Poplavljeno je 20, a ugroženo 30 javnih i još toliko poslovnih objekata. Zbog poplave i klizišta čak 15 mostova nije upotrebljivo, a 30 je ugroženo. Deset trafostanica bilo je poplavljeno, 15 ugroženo, a pojedini delovi opštine po tri-četiri dana su bez struje. Ugroženo je ili oštećeno oko 500 kilometara državnih, magistralnih ili regionalnih saobraćajnica, kao i lokalnih puteva. U dve poplavne noći vatrogasci i pripadnici Spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Ministarstva za unutrašnje poslove, evakuisale su iz kuća i stanova i prebacili ba bezbednija mesta oko 100 meštana.
Teško je stradala ovdašnja poljoprivreda. Preko 4.000 najplodnijih oranica duž Jadra, Pecke, Lovačke, Ostružanjke i drugih ovdašnjih vodotoka bio je polavljen. Sada, kada se voda povukla u korita, vidni su pogubni tragovi pirovanja stihije. Usevi su uništeni, reklo bi se nepopravljivo za ovogodišnju poljoprivrednu sezonu, ponegde i za budućnost. Bujica je odnela na desetine hektara najrodnije oranice iz priobalja reka, a toga je (opet) najviše u Gunjacima, Bastavu, Bratačiću, Belotiću i Plušcu. Stradalo je i mnogo stoke, sitnije pre svega, koju vlasnici nisu uspeli na vreme da izmeste na bezbednija mesta…
Formirane su dve opštinske Komisije za utvrđivanje i procenu nastale štete i one su već na terenu.
Inače, fiksni telefoni (i internet) još ne rade u nekim delovima opština, a nema svuda ni prijema televizijskog signala od pojedinih operatera.

Scroll To Top