ВЕСТИ:
Почетна / вести / поплаве / ШТАБ ЗА ВАНРЕДЕ СИТУАЦИЈЕ: За санацију ангажовати приватнике

ШТАБ ЗА ВАНРЕДЕ СИТУАЦИЈЕ: За санацију ангажовати приватнике

За отклањање последица катострофалних непогода, пре свега на успостављању саобраћаја на чак 113 угрожених места, општини Осечина хитно су потребни додатна механизација и гориво. Штаб за ванредне ситуације тим поводом донео је закључак да се на пословима чишћења одрона са локалних путева, затим насипања саобраћајница са којих је бујица однела коловозну траку и чишћења пољопривредног земљишта од наноса песка, шљунка, камена, стабала и пањева ангажују приватници са својом расположивом тешком механизацијом.
– Пријатељи из Старе Пазове, из Удружења привредника ове општине, који су нам као своју донацију уступили механизовану екипу, продужили су њен боравак у Осечини са седам првобитно обећаних на 10 дана. Они су за ово кратко време подигли насип на критичним местима на Ловачкој реци и Јадру, чиме је централни део Осечине заштићен од поплава. Уједно, очистили су преко три хектара ораница, користећи извађени материјал за уградњу у бедеме крај река. Али, кад они оду, машине које у свом возном парку има Јавно комунално предузеће „Осечина” нису довољне да поред својих редовних послова да оспособе путеве за већ започету кампању овогодишњег рода малина, као и да узму веће учешће у чишћењу и припремању засутих њива за ионако закаснелу сетву – каже Миломир Станимировић, директор Дирекције за изградњу.
По речима Ненад Стевановића, председника Општине и команданта Штаба, драгоцена помоћ стигла је и од још неколико општина из земље и иностранства, а исказана солидарност и подршка свих колектива и појединаца од великог је значаја у данима обнове од катастрофе која је снашла ову локалну заједницу.
Међутим, на седници Штаба се могло чути и то да осим пет тона горива пристиглих преко Републичког штаба за ванредне ситуације у ову општину, упркос бројним захтевима, који су упућени на адресе надлежних органа и институција, овде више није дошла никаква помоћ од државе, чак ни када су у питању средства за дезинфекцију, која су донирали компанија „Подгорина-фухт” и једним делом Амбасада Републике Чешке.
– Имали смо већ две контроле везане за достављени извештај о прелиминарној штети, која је процењена на 423 милиона динара. Контролори су констатовали да смо били реални у процени када су у питању путеви и мостови, чак су нашли да је штета и мало већа него што смо у први мах пријавили. Имамо обећање да ће нам ускоро доћи стручњаци да дају свој суд око клизишта и помогну око пројектовања поправке оштећених путних праваца и мостова – истиче Милан Урошевић, начелник Општинске управе.
Милан Симић, Драган Андрић и остали чланови Штаба заложили су се за озбиљан улазак у санарање стања на терену, од израда програма рада, преко утврђивања приоритета до обезбеђења средстава и стручне помоћи за што бржу и квалитетнију нормализацију живота на овим просторима.
Надајући се државној помоћи, али свесни да ће локална самоуправа сама морати да на својим леђима изнесе велики део терета опоравка, у општини су већ почеле припреме за ребалансирање буџета, чији је овогодишњи план (410 милиона динара) мањи од износа процењене штете.

Scroll To Top