ВЕСТИ:
Почетна / вести / поплаве / ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ: Ублажавају се последице катастрофе
ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ: Ублажавају се последице катастрофе

ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ: Ублажавају се последице катастрофе

Људство и механизација Јавног комуналног предузећа Осечина, машине и њихови руковаоци из ваљевског „Аутотранспорта”, затим „Инграп-омнија” и овдашњих компанија и предузетника, као и бројни добровољци, широм општине максимално су ангажовани на најнужнијем санирању штета насталих од поплаве и бројних клизишта.
Са улица се износи кабасти отпад и уклањају дебеле наслаге муља и блата, а када то буде завршено уследиће прање. Интервенише се где год је то могуће са постојећом механизацијом и снагама ради што бржег успостављања саобраћаја тамо где је било прекида. Јуче су екипе комуналаца, војника и грађана притекле у помоћ власницима кућа угроженим од клизишта.
Поправљају се мостови и прелази (у Комирићу, Осечини-за насеље Пискавице…), као и прилази до мостова, које је водена стихија однела. Са путева се уклањају одрони како би макар једна трака била слободна за саобраћај.
На Штабу за ванредне ситуације изречено је више примедби на рад Предузећа за путеве, које је акценат свог деловања ставило на санирање стања на путевима у Ваљеву и важнијим саобраћајницима. У Осечини су тек нешто одрадили пред пролазак председника Републике Србије Томислава Николића у Крупањ. Магистрални пут Ваљево-Лозница је проходан, док на скоро свим регионалним правцима има доста одрона и – проблема.
Локална самоуправа сада приоритет ставља на локалне путеве у намери да где год нема алтернативних решења макар једна коловозна трака буде проходна. Као критична места помињу се Лопатањ, Скадар, Царина…
Менаџмент „Крушик-Пластике” организовао је велику акцију чишћења фабричког круга, погона и машина, као и складиштењу сировина и готових производа које је вода разбацала по кругу. Акцији су се, поред запослених за које је уведена радна обавеза, придружили добровољци, некадашњи радници, омладинци… Слична ситуација је и у другим фирмама које је погодила поплава.
Свима недостаје тешка механизација: „ултови”, ровокопачи и утоваривачи.
-Највише нам недостаје гориво за механизацију коју имамо на располагању. Фале нам и средства за дезинфекцију и хигијену, вода за школе и насеља где су бунари замућени. Иначе, вода са градског водовода, која се свакодневно анализира, исправна је за пиће – каже Драган Андрић, директор ЈКП Осечина.
Миломир Станимировић, директор Дирекције за изградњу, и Жељко Андрић, општински инспектор за екологију, апелују на стручњаке из геологије, којих Осечина нема, да помогну у спашавању кућа које се налази на клизиштима или у њиховој близини.

Scroll To Top