ВЕСТИ:
Почетна / вести / привреда / ПОПЛАВЉЕНА „КРУШИК ПЛАСТИКА”: Нема спаса без опште помоћи
ПОПЛАВЉЕНА „КРУШИК ПЛАСТИКА”: Нема спаса без опште помоћи

ПОПЛАВЉЕНА „КРУШИК ПЛАСТИКА”: Нема спаса без опште помоћи

Катастрофална и до сада незапамћена поплава, која је погодила велики део територије општине Осечина, није заобишла ни Акционарско друштво „Крушик-Пластику” у реструктурирању. Наиме, фабрика и цео простор око ње били су у целини поплављени и то изузетно високим нивоом воде. Чим је вода почела да се повлачи указале су се последице које су нанете и започета чишћење производних погона и складишног простора од дебелих наслага муља које је поплава оставила иза себе.
У предузећу је одмах формиран Кризни штаб за заштиту и спасавање запослених и имовине, чије је командант Зоран Урошевић, генерални директор и привремени заступник капитала. За све чланове колектива уведена је радна обавеза, а Општински штаб за ванредне ситуације апеловао је на све грађане општине Осечина да помогну у расчишћавању и што бржем и успешнијем превазилажењу ове озбиљне неугодне ситуације.
Све машине, опрема, алати, сировине, резервни делови и сав остали репроматеријал нашли су се у дубоком муљу. Извесно је да ће након чишћења нешто боти оспособљено за поновну употребу, али и то да ће добар део остати неупотребљив.
– Све готове производе (цеви, резервоаре, амбалажа), који су складиштени на отвореним или полуотвореним складишним просторима, водена стихија је однела. На тај начин у неповрат је отишло око 100.000 гајби, као и стотине цеви, затим резервоара, онда каца, као и других производа. Такође, и на хиљаде позицијакоје се овде производе оштећено је у магацинима услед високог нивоа воде и муља. Висина штете накнадно ће се утврђивати, али се са сигирношћу може рећи да ће бити велика, за предузеће катастрофална јер ни изблиза не постоје могућности да све санирамо сопственим снагама – каже Урошевић, истичући да нема изгледа да ће у скорије време било која машина бити стављена у погон или да се било шта ради, нити да се пословним партнерима испорочују позиције које су пре поплаве урађене, а немогућност да се производи и измирују уговорене обавезе сасвим извесно за последицу ће имати прекид новчаних прилива и немогућност измирења финансијских обавеза.
Менаџмент и сви остали чланови овог колектива, са своје стране чине све што је у њиховој моћи да колико год могу ублаже последице, а у томе им помажу и бројни добровољци из овог краја, међу којима је понајвише младих. Сви заједно даноноћно раде на отклањању последица поплаве, а са њима је и екипа „Горења”, важног пословног партнера.
– Јасно је да без разумевања и конкретне помоћи надлежних државних органа (репрограм обавеза које доспевају), онда органа локалне самоуправе (ослобађање од обавезе плаћања општинских јавних прихода), затим поверилаца (продужавање рокова за плаћање), па добављача (наставак испорука уз продужени рок плаћања) и купаца (хитно плаћање испоручене робе и продужење рока за нове испоруке), сви садашњи покушаји предузећа не могу дати резултате – додао је Урошевић.

Scroll To Top