VESTI:
Početna / vesti / poplave / ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE: Ublažavaju se posledice katastrofe
ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE: Ublažavaju se posledice katastrofe

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE: Ublažavaju se posledice katastrofe

Ljudstvo i mehanizacija Javnog komunalnog preduzeća Osečina, mašine i njihovi rukovaoci iz valjevskog „Autotransporta”, zatim „Ingrap-omnija” i ovdašnjih kompanija i preduzetnika, kao i brojni dobrovoljci, širom opštine maksimalno su angažovani na najnužnijem saniranju šteta nastalih od poplave i brojnih klizišta.
Sa ulica se iznosi kabasti otpad i uklanjaju debele naslage mulja i blata, a kada to bude završeno uslediće pranje. Interveniše se gde god je to moguće sa postojećom mehanizacijom i snagama radi što bržeg uspostavljanja saobraćaja tamo gde je bilo prekida. Juče su ekipe komunalaca, vojnika i građana pritekle u pomoć vlasnicima kuća ugroženim od klizišta.
Popravljaju se mostovi i prelazi (u Komiriću, Osečini-za naselje Piskavice…), kao i prilazi do mostova, koje je vodena stihija odnela. Sa puteva se uklanjaju odroni kako bi makar jedna traka bila slobodna za saobraćaj.
Na Štabu za vanredne situacije izrečeno je više primedbi na rad Preduzeća za puteve, koje je akcenat svog delovanja stavilo na saniranje stanja na putevima u Valjevu i važnijim saobraćajnicima. U Osečini su tek nešto odradili pred prolazak predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića u Krupanj. Magistralni put Valjevo-Loznica je prohodan, dok na skoro svim regionalnim pravcima ima dosta odrona i – problema.
Lokalna samouprava sada prioritet stavlja na lokalne puteve u nameri da gde god nema alternativnih rešenja makar jedna kolovozna traka bude prohodna. Kao kritična mesta pominju se Lopatanj, Skadar, Carina…
Menadžment „Krušik-Plastike” organizovao je veliku akciju čišćenja fabričkog kruga, pogona i mašina, kao i skladištenju sirovina i gotovih proizvoda koje je voda razbacala po krugu. Akciji su se, pored zaposlenih za koje je uvedena radna obaveza, pridružili dobrovoljci, nekadašnji radnici, omladinci… Slična situacija je i u drugim firmama koje je pogodila poplava.
Svima nedostaje teška mehanizacija: „ultovi”, rovokopači i utovarivači.
-Najviše nam nedostaje gorivo za mehanizaciju koju imamo na raspolaganju. Fale nam i sredstva za dezinfekciju i higijenu, voda za škole i naselja gde su bunari zamućeni. Inače, voda sa gradskog vodovoda, koja se svakodnevno analizira, ispravna je za piće – kaže Dragan Andrić, direktor JKP Osečina.
Milomir Stanimirović, direktor Direkcije za izgradnju, i Željko Andrić, opštinski inspektor za ekologiju, apeluju na stručnjake iz geologije, kojih Osečina nema, da pomognu u spašavanju kuća koje se nalazi na klizištima ili u njihovoj blizini.

Scroll To Top