VESTI:
Početna / vesti / reportaže / STOGODIŠNJICE VELIKOG RATA: Izložba u čast velikana
STOGODIŠNJICE VELIKOG RATA: Izložba u čast velikana

STOGODIŠNJICE VELIKOG RATA: Izložba u čast velikana

U okviru obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata, u Odeljenju Valjevskog narodnog muzeja u Osečini, 17. februara otvorena je izložba slika pod nazivom „Velikani naše slobode“. Autorka je Ljiljane Stevanović Ljis, predsednica Likovne sekcije „Mihailo Milovanović”, koja deluje u sastavu Republičkog odbora Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920 godine.

Postavku čine tridesetak dela koja su posvećena najvažnijim ličnostima i herojima iz perioda ratova koji su vođeni za oslobođenje Srbije na početku prošlog veka. Svečanom otvaranju izložbe, koja će trajati do 24. marta, prisustvovalo više od 100 zvanica.

– Umetnička dela koja su pred nama posvećena su epopeji srpskog naroda u Prvom svetskom ratu i svim hrabrim ljudima koji su nam doneli slobodu – rekao je u pozdravnoj reči rukovodilac Muzejskog odeljenja Svetozar Gačić, koji je iskoristio priliku da najavi brojne druge buduće manifestacije u ovom kraju u čast jubileja Velikog rata.

Gačić i predsednik osečanske Podružnice Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine Marko Ranković, koji je zvanično otvorio ovu izložbu, podsetili su na značajnu ulogu Podgoraca u Prvom svetskom ratu. Posebno su ukazali na činjenicu da je čak 20 ratnika iz ovog kraja ponelo Orden Karađorđeve zvezde sa mačevima, najveće priznanje nekadašnje Kraljevine Jugoslavije.

Fotografije: Sećanje na srpske velikane i njihove saveznike (foto: D. Savić)

Scroll To Top