ВЕСТИ:
Почетна / вести / поплаве / ОБУКА ЗА БОЉЕ РЕАГОВАЊЕ У ВАНРЕДНИМ СИТУАЦИЈАМА: Боље спречити него лечити
ОБУКА ЗА БОЉЕ РЕАГОВАЊЕ У ВАНРЕДНИМ СИТУАЦИЈАМА: Боље спречити него лечити

ОБУКА ЗА БОЉЕ РЕАГОВАЊЕ У ВАНРЕДНИМ СИТУАЦИЈАМА: Боље спречити него лечити

У организацији Министарства унутрашњих послова Србије – Сектора за ванредне ситуације и Националног тренинг центра за ванредне ситуације, а захваљујући донацији Добротворне фондације Српске православне цркве „Човекољубље”, од 15. До 17. Септембра у Осечини је одржан 2. циклус тренинга под називом „Механизми за смањење ризика од природних катастрофа у општинама које су претрпеле штете од поплава 2014. године”.

Првог дана полазници су били чланови Општинског штаба за ванредне ситуације, којима је Драган Савковић, заменик начелника Тренинг центра при Сектору за ванредне ситуације, рекао да је општи циљ ове обуке подизање капацитета локалне заједнице за реаговање у ванредној ситуацији, а појединачни – размена искустава и изналажење решења за разне могуће ситуације – рекао је. Он је још додао да је Закон о ванредним ситуацијама донет још 2009. године, чиме је држава формално и правно припремила систем заштите и спасавања, чији је први циљ да се сачувају људски животи, а штета сведе на минимум.

За време занимљиве радионице, уз констатацију да је проблем Јадра недовољно присутан и наглашен у Србији, највише речи било је управо о опасностима које доноси ова плаховита река и њене бујичне притоке.

Извођачи обуке и чланови Општинског штаба сагласили су се да је недопустиво је да после сваке иоле обилније кише, на једном истом месту у Комирићу, долази до прекида саобраћаја на тако важном путу као што је државна саобраћајница Ваљево – Лозница, истичући да је такође недопустиво и то што су бујице, без правог покушаја да им се стане на пут, у неповрат однеле на стотине хектара плодног пољопривредног земљишта, нарочито у плодној и уској долини реке Пецке.

Закључено је с тим у вези, као и када је у питању мост код аутобуске станице у Осечини који је проглашен за „кривца” за изливање Јадра у овом месту, да се снажније мора чути глас локалне заједнице и то како кроз израду планских докумената и пројеката, тако и путем писмених захтева и других „притисака” ка ресорним републичким органима и институцијама, у чијој надлежности је да се сва ова питања решавају.

После чланова Општинског штаба, другог дана обуке, која је реализована у сали за састанке у Спортском центру Осечина, уз начелника Окружног штаба за ванредне ситуације Колубарског управног округа, учесници су били стручно оперативни тимови, а трећег – повереници и заменици повереника цивилне заштите, као и представници овлашћених и оспособљених правних лица за заштиту и спасавање у општини Осечина.

Општа оцена обављеног тренинга је да је био доста успешан, да су кроз радионице сви учесници искористили прилику да добро схвате своје место и улогу у ситуацијама када је потребно да се реагује, да су уочили највеће претње и важност благовременог предузимања свих прописаних и потребних мера како би се опасност и последице ублажили у духу народне: „Боље спречити него лечити”.

Scroll To Top