VESTI:
Početna / vesti / poplave / OBUKA ZA BOLJE REAGOVANJE U VANREDNIM SITUACIJAMA: Bolje sprečiti nego lečiti
OBUKA ZA BOLJE REAGOVANJE U VANREDNIM SITUACIJAMA: Bolje sprečiti nego lečiti

OBUKA ZA BOLJE REAGOVANJE U VANREDNIM SITUACIJAMA: Bolje sprečiti nego lečiti

U organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije – Sektora za vanredne situacije i Nacionalnog trening centra za vanredne situacije, a zahvaljujući donaciji Dobrotvorne fondacije Srpske pravoslavne crkve „Čovekoljublje”, od 15. Do 17. Septembra u Osečini je održan 2. ciklus treninga pod nazivom „Mehanizmi za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa u opštinama koje su pretrpele štete od poplava 2014. godine”.

Prvog dana polaznici su bili članovi Opštinskog štaba za vanredne situacije, kojima je Dragan Savković, zamenik načelnika Trening centra pri Sektoru za vanredne situacije, rekao da je opšti cilj ove obuke podizanje kapaciteta lokalne zajednice za reagovanje u vanrednoj situaciji, a pojedinačni – razmena iskustava i iznalaženje rešenja za razne moguće situacije – rekao je. On je još dodao da je Zakon o vanrednim situacijama donet još 2009. godine, čime je država formalno i pravno pripremila sistem zaštite i spasavanja, čiji je prvi cilj da se sačuvaju ljudski životi, a šteta svede na minimum.

Za vreme zanimljive radionice, uz konstataciju da je problem Jadra nedovoljno prisutan i naglašen u Srbiji, najviše reči bilo je upravo o opasnostima koje donosi ova plahovita reka i njene bujične pritoke.

Izvođači obuke i članovi Opštinskog štaba saglasili su se da je nedopustivo je da posle svake iole obilnije kiše, na jednom istom mestu u Komiriću, dolazi do prekida saobraćaja na tako važnom putu kao što je državna saobraćajnica Valjevo – Loznica, ističući da je takođe nedopustivo i to što su bujice, bez pravog pokušaja da im se stane na put, u nepovrat odnele na stotine hektara plodnog poljoprivrednog zemljišta, naročito u plodnoj i uskoj dolini reke Pecke.

Zaključeno je s tim u vezi, kao i kada je u pitanju most kod autobuske stanice u Osečini koji je proglašen za „krivca” za izlivanje Jadra u ovom mestu, da se snažnije mora čuti glas lokalne zajednice i to kako kroz izradu planskih dokumenata i projekata, tako i putem pismenih zahteva i drugih „pritisaka” ka resornim republičkim organima i institucijama, u čijoj nadležnosti je da se sva ova pitanja rešavaju.

Posle članova Opštinskog štaba, drugog dana obuke, koja je realizovana u sali za sastanke u Sportskom centru Osečina, uz načelnika Okružnog štaba za vanredne situacije Kolubarskog upravnog okruga, učesnici su bili stručno operativni timovi, a trećeg – poverenici i zamenici poverenika civilne zaštite, kao i predstavnici ovlašćenih i osposobljenih pravnih lica za zaštitu i spasavanje u opštini Osečina.

Opšta ocena obavljenog treninga je da je bio dosta uspešan, da su kroz radionice svi učesnici iskoristili priliku da dobro shvate svoje mesto i ulogu u situacijama kada je potrebno da se reaguje, da su uočili najveće pretnje i važnost blagovremenog preduzimanja svih propisanih i potrebnih mera kako bi se opasnost i posledice ublažili u duhu narodne: „Bolje sprečiti nego lečiti”.

Scroll To Top