ВЕСТИ:
Почетна / вести / репортаже / КОМИРИЋ: Општинска свечаност обележавања 100 година Церске битке
КОМИРИЋ: Општинска свечаност обележавања 100 година Церске битке

КОМИРИЋ: Општинска свечаност обележавања 100 година Церске битке

Општина Осечина прошлог понедељка обележила је стогодишњицу Церске битке, чији су актери били и бројни ратници из ове локалне заједнице. Свечаност је одржана на сеоском гробљу у Комирићу, где је сахрањен каплар Степан Вуковић, који је испалио први метак у Великом рату и био учесник Церске битке.
Светозар Гачић, руководилац Музејског одељења у Осечини, истакао је да Вуковићев хитац на непријатељског официра на граници на Дрини представља израз расположења српског народа према тадашњој освајачкој политици Аустро – Угарске три дана пре одбацивања ултиматума и званичне објаве рата.
Скупу у Комирићу испред локалне самоуправе присуствовали су: Милан Симић, заменик председника Општине, затим председница Скупштине општине Златија Миличић и Ана Ивковић, директор Народне библиотеке Осечина, онда чланови породице Вуковић, представници месне заједнице и група мештана овог села.
У пригодној беседи Симић је изразио дубоко поштовања према делу Степана Вуковића и неустрашивих српских ратника и војсковођа у бици на Церу и током Првог светског рата. Посебно је нагласио да је крајње време да се не дозволи да се српска омладина завади и подели, односно да је јединство једна од најважнијих покретачких снага у друштву.
Сећања на свог деду Степана освежио је и његов најстарији живи потомак, унук Томислав Вуковић, пензионер из Београда, који је свом сину дао дедино име.
Сутрадан, уторак, општинска делегација и пун аутобус поштовалаца испољеног српског јунаштва и патриотизма од пре 100 година на планини Церу и у околини, присуствовали су великој државној свечаности у Текеришу, уприличеној поводом јубиларне годишњице славне битке.

Фотографија: ОДАВАЊЕ ПОШТЕ СТЕПАНУ ВУКОВИЋУ: Унук Томислав, председник СО Осечина Златија Миличић, Светозар Гачић и Милан Симић (Фото: Д. Савић).

Scroll To Top