VESTI:
Početna / vesti / DANAS UVOD U 9. SAJAM ŠLJIVA: Izložbe, sušara muzička razglednica
DANAS UVOD U 9. SAJAM ŠLJIVA: Izložbe, sušara muzička razglednica

DANAS UVOD U 9. SAJAM ŠLJIVA: Izložbe, sušara muzička razglednica

Otvaranje dve zanimljive postavke u četvrtak, 28. avgusta, jedne u prostorijama Muzejskog odeljenja, a druge u Galeriji Narodne biblioteke Osečina, kao i promocija Muzičke razglednice „Osečina” i Podgorina”, predstavlja uvod u brojna privredna, turistička, kulturno-umetnička i zabavna dešavanja, koja će se održati od 29. do 31. avgusta u okviru 9. Sajma šljiva u opštinskom centru.
Muzejsko odeljenje za ovu priliku pripremilo je vrednu pažnje izložbu pod nazivom „Heroji Podgorine u Velikom ratu i oružje iz privatnih zbirki Pogoraca”. Posetioce izložbe, koja će biti otvorena u 18 časova, ovde mogu da saznaju više detalja o svojim zemljacima i precima, koji su učestvovali u burnim događajima u Prvom svetskom ratu. Istovremeno, biće u prilici i da upoznaju naoružanje Srba u njihovim oslobodilačkim ratovima. Oružje je deo privatne kolekcije dr Svetislava Stanojevića – Šola iz Osečine, dugogodišnjeg strastvenog sakupljača i restautera vojničkih starina.
Biblioteka će od 19 časova, takođe u četvrtak, predstaviti izvod iz stvaralaštva slikara Milovana Pantića, koji je rodom iz Komirića, a živi u Šapcu. Izložba nosi naziv: „Portreti Podgoraca”.
U 20.30 u krugu Sportskog centra Osečina kreće trodnevno „Poselo kod lampeka”, u okviru koga će nastupiti lokalna kulturno-umetnička društva, izvorne pevačke grupe i solisti, instrumentalisti, zdravičari i animatori. Tradicionalni prasak iz prangije sa obližnjeg brda posližiće kao znak za potpaljivanje sušare. Očekuje se da, kao i ranijih godina, zasvira muzika, zaigra kolo, razlegne se pesma prvih učesnika i gostiju, folklorca i meštana.
A onda, od 21 čas u Sportskom centru premijerno će biti prikazana Muzička razglednica „Osečina i Podgorina” u režiji Živorada Jankovića, u kojoj učestvuju brojni solisti i instrumentalisti, pevačke grupe i folklorni ansambli, afirmisani muzičari iz ovog kraja.
U petak, već od jutarnjih časova, prvi posetioci Sajma besplatno će biti posluženi toplim suvim šljivama i drugim podgorskim brendovima…

Scroll To Top