VESTI:
Početna / vesti / obrazovanje / BEZBEDNOST DECE NA INTERNETU U OSEČINI
BEZBEDNOST DECE NA INTERNETU U OSEČINI

BEZBEDNOST DECE NA INTERNETU U OSEČINI

Prepoznajući značaj edukacije na temu bezbednosti dece na Internetu, sredinom marta opština Osečina je organizovala predavanja. Učenicima osnovnih škola Braća Nedić i Vojvoda Mišić predavanja je održala Katarina Jonev, edukator na temu bezbednosti dece i mladih na Internetu i društvenim mrežama.
-Zahvaljujem se opštini Osečina na pozivu. Bilo je veliko zadovoljstvo održati predavanja svim učenicima od petog do osmog razreda. Zaštita dece i mladih na internetu treba da bude prioritet u oblasti bezbednosti, kako na svetskom nivou, tako i u Srbiji. Jer, iz dana u dan raste broj internet predatora i opasnosti koje vrebaju sa globalne mreže. Ali isto tako, važno je i informisati decu i mlade o postupcima koji se smatraju nedoličnim i nedopustivim na internetu, koje sadržaje ne smeju da objavljuju i zbog čega sve mogu da snose posledice – rekla je Katarina Jonev.
Na interaktivnim predavanjima na kojima su uz učenike prisustvovali i nastavnici škola, predavač je istakla da samo kontinuiranom i pravilnom edukacijom mladima možemo da pomognemo kako da izbegnu greške u ponašanju na Internetu kao i da im pomognemo da razviju zdrave sajber identitete. Jedan od najvećih problema sa kojima se osnovci suočavaju je i sajber vršnjačko nasilje, na šta je na predavanju posebno obraćena pažnja.
-Jedan od načina da zaštitimo decu od sajber nasilja, jeste da mu pomognemo da stvore naviku da ne prihvataju zahteve za prijateljstvo i praćenje na društvenim mrežama od osoba koje ne poznaju ili od onih koje znaju površno, samo iz viđenja. Ako se u virtuelnom, kao i u fizičkom svetu bude oprezno pristupalo nepoznatim ljudima, mnogo su manje šanse da će postati žrtva. I jako bitno je naglasiti da sajber-bullying odnosno sajber-maltretiranje, koje uključuje slanje poruka uznemirujućeg sadržaja, širenje uvredljivih komentara, vređanje i uznemiravanje – ne sme da se zataškava. Bilo da dete trpi nasilje ili posmatra, a ne učestvuje u njemu – dužno je da prijavi jer takvo ponašanje nije dopustivo, i mora se na vreme prijaviti i sankcionisati.

Scroll To Top