ВЕСТИ:
Почетна / вести / култура / НОВА КЊИГА БРАНКА МАТИЋА: Ваљевски партизани на фотографијама Рада Јокића
НОВА КЊИГА БРАНКА МАТИЋА: Ваљевски партизани на фотографијама Рада Јокића

НОВА КЊИГА БРАНКА МАТИЋА: Ваљевски партизани на фотографијама Рада Јокића

У добро посећеној сали Библиотеке у Осечини, родном месту аутора књиге, мр Бранко Матић и рецензент Милорад Радојичић, историограф из Ваљева, представили су овдашњој читалачкој публици нову Матићеву књигу – фото-монографију „Ваљевски партизани 1941-1942  на фотографијама Рада Јокића”. Са овим својим делом мр Бранко Матић је освојио прву награду  фондације  Драгојло Дудић за 2014. годину  у области историографије.

partizani-Желео сам, између осталог, да на овај начин одам дужну почаст  фотографу – аматеру Раду Јокићу из Ваљева, који је био борац Ваљевског партизанског одреда, а који је до сада неправедно био занемариван. На овај начин, надам се, биће донекле исправљена неправда која је Јокићу нанета од стране публицистичке продукције и већег броја истраживача који су његове фотографије користили, али га, најчешће, нису потписивали испод оних које су објављивали.

У фото-монографији је представљена, са једне стране, живота прича ратног фотографа аматера Рада Јокића у форми биографије, а са друге- историја партизанског покрета у западној Србији у првој ратној години. Књига има 12 краћих поглавља у оквиру којих су догађаји представљени хронолошки.

На занимљивој промоцији, која је привукла велику пажњу читалаца из Осечине и околине, истакнуто је да ово дело може да буде интересантно штиво не само за ширу читалачку публику већ и за стручну јавност. Текстови су повезани са брижљиво одабраним фотографијама високог историјско – докуметаристичког домета, али и често и значајне уметничке вредности.

-Ова је једно од подсећање на борбе ваљевских партизана за слободу од фашизма, а објављује се поводом обележавања 70 година од завршетка Другог светског рата и победе над фашизном – напоменуо је мр Бранко Матић.

Scroll To Top