ВЕСТИ:
Почетна / вести / Награђени на деветом Сајму шљива Осечина
Награђени на деветом Сајму шљива Осечина

Награђени на деветом Сајму шљива Осечина

Девети Сајам шљива почео је и завршио се доделом награда најбољим учесницима. На отварању, сребрењаци су уручени извозницима сувих шљива, највећем српском („Агранела” Ваљево), односно подгорском („Јовановић воће”, Осечина) у прошлој години, а на спуштању сајамске завесе по категоријама награђени су најбољи учесници овогодишње манифестације у част „краљице воћа”.
Победник Сајма је Владо Миловановић из Остружња. Њему је, на основу виђеног стања од стране Комисије, као и примене свих неопходних агротехничких и помотехничких мера током године, припао златник као свеукупно најбољем произвођачу шљива на територији општине Осечина у 2014. години. Друго место и награду од 10.000 динара освојио је Лазар Јовановић из Туђина, а треће и 8.000 динара Душан Андрић из Горњег Црниљева. Специјална награда за допринос у раду Сајма шљива – комплетно осигурање пољопривредног газдинства од дародавца „Дунав осигурања”- припала је Драгану Ђурђевићу из Коњица.
Комисија за оцену квалитета јаких алкохолних пића од воћа, на челу са проф др Нинославом Никићевићем, прегледала је и оценила рекордних 171 узорака „љутих” воћних ракија од 94 произвођача. Додељено је укупно 27 великих златних медаља, 41 златна, 87 сребрних и 12 бронзаних. Прво и треће место у групи „Специјалних ракија” освојила је фирма „Браћа Томашевић” (Пријепоље), а друго Драган Поповић (Осечина). У конкуренцији „Остале воћне ракије” тријумф „Браће Томашевић” са сва три прва места. За најбољу „Подгорску шљивовицу” проглашена је ракија Милорада Секулића (Гуњаци). У категорији „Шљивовица”: 1. место „Ток” (Београд). 2. „Стари витез Завлака” (Београд), 3. „Браћа Томашевић”.
Велике златне медаље освојили су: Слађана Лукић (Бабајић, Љиг) за ракију од дуње, „Ртањска ватра” Љубише Видуловића (Бољевац) за ракији од шљиве, „Елмар” (Требиње) за ракију од плодова смреке, Славко Карановић (Бачка Паланка) једну за шљивовицу, другу за јабуковачу, Милорад Марковић (Братачић) за шљивовицу, „Браћа Томашевић” (Пријепоље) за ракије од шљиве, дуње, малине, јабуке, кајсије, виљамовке, линцуре и ликере од ораха и вишње, Алекса Леген (Земун) за ракију од наранџе, „ББ Клековача” Миломира Јовановића (Бајина Башта) за кајсијевачу, Милорад Секулић (Гуњаци) за шљивовицу, Милан Нешић (Ћелије, Лајковац) за препеченицу, „Минићева кућа ракије” Станимира Минића (Доња Трепча) за ракије од шљива из 1957. и 1965. године, Живорад Матић (Крупањ) за купиновачу, Предраг Романдић (Младеновац) за шљивовицу, Душан Томић (Мислођин) за лозоваче „мускат отонел” и „демир капија”, „Стари витез Завлака” (Београд) за препеченицу и „Ток” (Београд) за препеченицу.
Златне сајамске медаље: Ненад Вилотић (Гуњаци) за шљивовицу, „Подрум Лукић” Слађана Лукић (Бабајић, Љиг) за „декаду”, ракије од шљива, кајсија и лозу, „Ртањска ватра” Љубише Видуловића (Бољевац) за дуњу стару, дуњу белу и ракију од шљива, Славко Карановић (Бачка Паланка) за кајсију, виљамовку и траварицу, Слободан Тасић (Аранђеловац) за шљивовицу, Никола Тасић (Аранђеловац) за шљивовицу, Илија Рудић (Борча) за шљивовицу, „ББ Клековача” Миломира Јовановића (Бајина Башта) за клековачу, клековачу специјал, дуњевачу и виљамовку, Станимир Васић (Шабац) за ракију од дуње, „Браћа Томашевић” (Пријепоље) за ракију од дивље крушке, траварицу, нановачу и ликер од малине, Зоран Јаношев (Јасеново) за траварицу, Светозар Караџин (Нови Београд) за комовицу, Драган Караџин (Нови Београд ) за комовицу, Рајко Сремчевић (Обреновац) за ракију од шљива, Јован Пешовић (Баљевац на Ибру) за ракији шљивовицу, Адам Драгићевић (Лопатањ) за шантелију виноградрску, Драган Савић (Осечина) за шљивовицу препеченицу, Слободан Марковић (Ћелије, Лајковац) за чачанску родну, Душан Томић (Мислођин) за јабуковачу и кајсијевачу, Михаило Живановић (Љиг) за шљиву 2003, и 2009, Зоран Радивојевић (Крупањ) за шљивовицу 1985. и 1988, Живорад Матић (Крупањ) за шљивовицу препеченицу, Драган Давидовић (Врбовно) за ракију од шљиве, СТПУР „Подгорка” Драган Поповић (Осечина) за траварицу – мелем и Саша Милетић (Обреновац) за шљивовицу „Радосницу 2”…
Остали такмичарски производи од шљива: „Најбољи пекмез” (од 23 такмичара): 1. Живојин Павловић (Сирдија), 2. Душан Андрић, 3. Милорад Јовић (оба из Горњег Црниљева); „Најбољи џем” (такође 23 такмичара): 1. Ненад Вилотић (Гуњаци), 2. Дејан Томић (Туђин), 3. Војислав Миловановић (Сирдија); „Најбоље слатко” (26 учесника): 1. Лазар Јовановић (Туђин), 2. Живота Ерић (Горње Црниљево), 3. Слободан Јовановић (Туђин); „Најбољи шљивани колач „Шљивко” (18 кандидата): 1. Слободан, 2. Драган и 3. Златомир Миловановић (сви из Горњег Црниљева). Констатовано је да је овог пута било мање узорака у односу на претходну годину, али да је квалитет производа значајно виши.
У конкуренцији за најбољи штанд пољопривредних произвођача било је 49 домаћих такмичара и два из Ваљева (В. Каменица) и Мионице (Ђурђевац), а награду – мобилни телефон – освојио је Светислав Лукић из села Осечине.
Међу 50 кандидата за најлепши штанд излагача у сајамској хали награду је освојила фирма „ДЕС” из Суботице, која ће на Сајму шљива 2015. године имати бесплатан штанд.
Најлепши штанд проглашен је и на манифестацији „Златне руке Осечина”. Од 35 излагача из западне Србије, Срема и Шумадије победу је однела поставка Весне Ђоновић из Крагујевца на којој је представљен програм вежених предмета за опремање славског стола.
Пласман учесника у овом делу Сајма: „Представљање обичаја” 1. Центар за социјални рад „Напредак” (Осечина) – „У сусрет потребама старих” за обичаје посне славе; „Укупан изглед и садржај изложених јела и предмета народне радиности”- 1. Ружа Дамњановић (Лопатањ) за традиционална јела (проја, слана гибаница са орасима, шљивани колач, кнедле од шљива; онда за очуване старе ручне радове и идејно решење за амбалажу прехрамбених производа, 2. Удружење жена „Јаменичанке” (Јамена, Шид) за представљање сремске трпезе (гужвара, штрудла, працне са медом, лења пита, кулен) и очување старе ручне радиности, а пре свега технике белог веза и ришељеа, 3. Ранка Карајовић (Драгијевице) за очување старих ручних радова и прехрамбене производе (слатко, џемови и сирупи); „Појединачна јела”: 1. Милена Јовановић (Туђин) за танчицу са зрелим кајмаком, 2. Славка – Биба Јовановић (Осечина) за куглице са сувим шљивама; 3. Удружење жена „Вила” (Љубовија) за питу са сувим шљивама. У категорији „Ручни радови”: 1. Удружење жена „Свилен конац” (Мионица) за плетене чарапе вежене покрстицом, 2. Удружење „Везиље Осечина“ (Осечина) за очување технике златовеза, 3. Вера Костадиновић (Осечина) за идејно решење тканих торби (рециклирана стара тканина )..
На такмичењу здравичара на тему шљива, у конкуренцији 13 такмичара победио је Велибор Марјановић (Ваљево), друго место припало је Јелени Брадоњић (Комирић), док су треће поделили Весна Петровић (Ваљево) и Вукашин – Вуле Недић (Село Осечина). Победник је добио новчану награду од 15.000 динара, добитник друге награде 10.000, а трећепласирани су поделили 5.000 динара. Награде је уручио председник жирија песник и здравичар Добрица Ерић. Такмичење у говорењу здравица одржава се трећи пут и има за циљ да чува, негује и подстиче усмено беседништво и обогаћује културни програм у току Сајма шљива.
У оквиру Сајма шљива одржано је и друго по реду такмичење у припремању гулаша у котлићу. Прву награду у конкуренци од 14 такмичарских састава освојила је екипа „Шаљивџије” из Ваљева.
Први пут је организовано промотерско такмичењ компанија „Стил” у две категорије: победници су Ђорђе Домитријевић (Моторна тестера) и Зоран Дамњановић (Лавиринт).

Воћарима потребна помоћ државе

– Шљиву гајим на три хектара и сваке године бар помало проширујем и подмлађујем засад. Било је сезона када је принос износио и по 50-60 тона свежих шљива, а ове због свих временских (не)прилике и упркос уложеном труду једва да ће бити 15 тона. Шљиву углавном продајем у свежем стању и то овдашњим сушарама, са којима имам солидну сарадњу, нарочито са „Јовановић воћем”. Остатак иде у комину, за ракију, чијом ценом нисам баш задовољан. И ја одавно размишљам о набавци мини сушаре или хладњаче, тако би овај посао сигурно био исплативији. Међутим, за то је неопходна већа помоћ од државе и разумевање од банака – рекао је сајамски победник Владо Миловановић за osecina.com

Scroll To Top