ВЕСТИ:
Почетна / вести / образовање / ПРЕВОЗ УЧЕНИКА: Суседи „краду” пешаке
ПРЕВОЗ УЧЕНИКА: Суседи „краду” пешаке

ПРЕВОЗ УЧЕНИКА: Суседи „краду” пешаке

За превоз основаца и средњошколаца из општине Осечина од места становања до школа које похађају и натраг из општинског буџета и родитељских џепова, по неким рачуницама, годишње се издвоји око 11 милона динара. То су значајна средства за ову локалну заједницу, али и за „отањене” новчанике бројних породица са децом школског узраста која не живе у близини својих школа.

У потрази за што ефикаснијим и јефтинијим превозом и могућим начинима његове реализације, као и за најповољнијим маршрутама за оне којима би превоз деце био поверен, на терену су ових дана истраживали Милан Симић, заменик председника Општине и Слободан Тодорић, директор Основне школе „Војвода Мишић” из Пецке.

– Из потребе за честим сагледавањем стања у скромном буџету ради његовог растерећења долази до разрађивање нових идеја око организовања превоза ученика, посебно због чињенице да би то могло да општинској каси донесе милионску уштеду, а родитељима значајно олакшање. Подразумева се да у свему томе активно учешће узму и наша јавна предузећа, која би поправком локалних путева или продужетком асфалтних деоница тамо где је то започето, допринели да се смање трошкови амортизације возила и скрати време за превоз ђака – каже Симић.

Матичне школе из Осечине и Пецке, по Тодорићевим речима, стално указују на своје проблеме око реализације редовне наставе због кашњења ђака. Он са жаљењем констатује да се број деце драстично смањује из године у годину и истиче још један проблем:

– На терену је присутна „утакмица” суседних општина у прављењу погодности за превоз ђака са наше територије до њихових школа, како би оне опстале. Зато је неопходно да се потрудимо да квалитетним и благовременим превозом обухватимо што више деце из целе општине и њених најудаљенијих делова, да олакшавамо долазак у школу свим ђацима пешацима. У том случају имаћемо и квалитетнију наставу у нашим школама – напомиње Тодорић.

Фотографија: Милан Симић и Слободан Тодорић

 

Scroll To Top