ВЕСТИ:
Почетна / вести / пољопривреда / Kонтрола пописа пољопривреде: Реална слика аграра
Kонтрола пописа пољопривреде: Реална слика аграра

Kонтрола пописа пољопривреде: Реална слика аграра

Представници Републичког завода за статистику, на челу са директором Драганом Вукмировићем, по методи случајног узорка, обавили су прошлог четвртка уобичајену контролу обављеног пописа пољопривреде. Провера за Колубарски округ извршена на територији општине Осечина и то у селима Коњуша и Драгијевица, а констатовано је да се дошло до прилично реалне слика стања у аграру на овом подручју.

– Уверили смо се да резултати који су добијени пописом одговарају стварности. Драго би ми било да је и у свим другим општинама на овакав начин озбиљно и одговорно спроведен овај важан друштвени задатак, који је историјски јер је обављен после вишегодишње паузе и који одређује будуће квоте Србије у Европској унији, с обзиром да ће подаци са пописа утицати на висину средстава из предприступних фондова намењених за нашу земљу – изјавио је Вукмировић.

Говорећи о укупним резултатима најновијег пољопривредног пописа он је рекао да по њима просечно српско домаћинство располаже са 4,5 хектара земље, поседује једну краву, три овце, четири свиње, 27 комада живине, једну кошницу и трактор. Истакао је да је попис обавезан за све чланице и државе кандидате за ЕУ, како би се дошло до релевантних и упоредивих података, као и то да ће добијени подаци бити од велике користи.

У разговору са представницима локалне самоуправе, која је добила похвале за успешно спроведен попис, наглашени су и негативни одјеци пописа на републичком нивоу, а они се односе, пре свега, на показатеље да постоје велике површине на којима се ништа не производи, као и на уситњеност пољопривредних домаћинстава која, у већини случајева, чине пољопривредна газдинства. У општини Осечина и значајном делу Колубарског округа, али и Србије, пољопривредна производња одвија се на великим надморским висинама, у отежаним условима за модернији рад, тако да се и ефекти мањи.

 

Фотографија: Драган Вукмировић са Миланом Урошевићем, начелником Општинске управе и Бранком Јосиповићем, директором филијале Завода у Ваљеву

 

Scroll To Top