ВЕСТИ:
Почетна / вести / поплаве / КЛИЗИШТА НЕ МИРУЈУ: Угрожено и најлепше имање у општини
КЛИЗИШТА НЕ МИРУЈУ: Угрожено и најлепше имање у општини

КЛИЗИШТА НЕ МИРУЈУ: Угрожено и најлепше имање у општини

Активно клизиште у Осечини селу, које је по мишљењу стручњака једно од највећих на територији ове општине, озбиљно је угрозило два домаћинства на брду које се простире на почетку засеока Марићи у Осечини селу и налази на левој страни од магистралног пута за Коцељеву.
Пензионеру Станиславу – Цану Мијаиловићу, који важи за једног од „најдобростојећијих” мештана, а његово имање за најлепше и најсређеније на територији општине, клизиште је постало велика претња за све што је овде уложио од оног што је стекао за време четири деценије дугог рада у водећим немачким грађевинским фирмама.
Мијаиловић има на пет и по хектара у „комаду” велику кућу и окућницу, затим добар воћњак са бројним разним воћним врстама и, вероватно, највећу плантажу бугарског калемљеног ораха у овом делу Европе са око 500 стабала која су у пуном роду и од којих је само у овој сезони очекивао принос од 14-15 тона.
– Зграде се још чврсто држе. Грађевинац сам и нисам жалио на материјалу кад сам то радио. Међутим, пред самом кућом „потонуо” је прилазни пут, пао је део ограде, изваљено је, и то све са жиљама, на десетине стабала ораха и осталог воћа. Поред неколико већих одрона приметно је да је земља на више места испрепуцала. Морали смо да се иселимо код пријатеља у Осечину – каже Мијаиловић.
Своју невољу пријавио је у општину. Долазили су стручњаци, рекли су, каже, да је клизиште активно и да се само може очекивати даље погоршање ситуације на овом терену. Он се, ипак, нада да је санација путем подзиђивања могућа. Зна да је то јако скупо и није баш сигуран да ће ради два домаћинства сиромашна општина (и држава) овде нешто озбиљније да предузму. Са скоро 80 проживљених година, од пензије, јасно му је да не може много сам да учини. Тренутно чак ни да приђе камионом до куће, која је у три нивоа пуна вредних ствари и модерно опремљена, да макар изнесе и на сигурно измести своје мукотрпно стечено богатство…

Scroll To Top