VESTI:
Početna / vesti / poplave / POMOĆ POPLAVLJENIMA IZ DRŽAVNE KANCELARIJE: Za godinu dana – 60 miliona
POMOĆ POPLAVLJENIMA IZ DRŽAVNE KANCELARIJE: Za godinu dana – 60 miliona

POMOĆ POPLAVLJENIMA IZ DRŽAVNE KANCELARIJE: Za godinu dana – 60 miliona

Prema podacima koje je Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenih područja objavila na svom sajtu, a u okviru implementacije Državnog programa obnove porušenih porodičnih stambenih objekata i Državnog programa obnove oštećenih porodičnih stambenih objekata, u periodu od početka avgusta 2014. do kraja jula 2015. godine, ukupan iznos isplaćene novčane državne pomoći u procesu obnove za sve vrste korisnika sa teritorije opštine Osečina iznosi 59,5 miliona dinara.

U proteklih godinu dana novčana državna pomoć isplaćena na osnovu rešenja jedinica lokalne samouprave izdatih u skladu sa državnim programima za porušene objekte po tri pravosnažna rešenja iznosi 7,5 miliona dinara; za 152 oštećene porodična stambena objekata država je isplatila pomoć od 40,9 miliona dinara vlasnicima kuća ili stanova, a za pet podstanara još 360.000 dinara. Osim toga, za 42 ovdašnja privredna subjekta koja su pretrpela štetu od poplave isplaćeno je 11,5 miliona dinara.

Prema javno objavljenim spiskovima, koji se ažuriraju u skladu sa dinamikom prijema rešenja o dodeli državne pomoći, Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja od strane jedinica lokalne samouprave, u ovu opštinu je samo iz tih izvora stiglo i uglavnom već utrošeno blizu 60 miliona dinara.

Međutim, to nije sve. Naime, više domaćinstava u opštini je, pored direktne pomoći države, dobilo i pomoć u novcu, materijalu ili radovima za obnovu kuća iz donacija Evropske unije (EU), Austrije, SAD i Švajcarske, a preko organizacija: Crveni krst Srbije, Karitas, Mersi Korps, ADRA, ljudi i kolektiva dobre volje. Pored toga, pojedina Ministarstva i javna preduzeća su intervenisali na obnovi infrastrukture, a značajna su bila i izdvajanja iz lokalnih izvora, pre svega opštinskog budžeta…

Scroll To Top