ВЕСТИ:
Почетна / вести / привреда / Доделом награда затворен Сајам шљива у Осечини
Доделом награда затворен Сајам шљива у Осечини

Доделом награда затворен Сајам шљива у Осечини

Осечина, 1. септембар 2013. године – Доделом награда најбољим произвођачима шљива завршен је, осми по реду, Сајам шљива у Осечини. Награда за најбољег произвођаћа шљива отишла је у руке Будимиру Јовановићу из Гуњака. Он на свом поседу има воћњак површине седам хектара. У њему су заступљене разне сорте, а највише стенлеј, чачанска родна и маџарка. Ове године имаће род од 75 – 80 тона. Планира да половину тога суши, 40 посто прода у свежем стању и 10 посто искористи за производњу домаће ракије и других производа овог воћа.

budimir– Шљиву сушим у својој мини сушари старој 30 година, а произвођач је „Иверак“ из Ваљева. Свежу шљиву предајем З.З. „Пецка“ и камо среће да имамо још оваквих фирми да откупе и сместе сву нашу овогодишњу богату производњу и омогуће нам да и ми узмемо неке паре, изјавио је Будимир Јовановић добитник награде за најбољег производјача шљива.

Овогодишњи Сајам шљива окупио је око 30.000 посетилаца, 1.000 гостију из иностранства. Око 80 пољопривредних газдинстава, близу 60 фирми, установа и институција, преко 50 учесника манифестације „Златне руке“ и мајстора старих заната и њихових наследника. Најбоље производе преставило је 200 излагача.

Током Сајма потписан је уговор за извоз 500 тона суве шљиве у Румунију. Уговор су потписали Добривој Јовановић, власник фирме „Јовановић воће“ из Осечине и Ћирита Овидин, власник фирме С.Ц ТЕПИУЛ. СРЛ из Темишвара.

– Потписивање уговора за извоз 500 тона суве шљиве у Румунију значи и да ће се отворити нова радна места за припрему и испоруку тих, а и будућих количина пољопривредних производа са простора општине Осечина. Циљ нам је да обезбедимо сигуран пласман својих производа, бољи материјални положај и већу запосленост, изјавио је Ненад Стевановић, председник Општине Осечина приликом потписивања уговора.

Ово је веома значајан догађај не само за Општину Осечина него и за Србију. Од изузетне важности је што потписивање уговора значи отварање нових радних места.

Посетиоци овогодишњег Сајма имали су прилику да посете бројна стручна предавња и изложбе, а у вечерњим сатима су их забављали бендови „Милиграм“ и „Неверне бебе“, као и певач Топалко. Водитељи Сајма шљива били су Марина Котевски и Миша Ћирић.

Организатори ове привредно-туристичке и културно-забавне манифестације Општина Осечина у сарадњи са Туристичком организацијом „Подгорина“, уз подршку Владе Републике Србије преко ресорних министарстава.

Сајам је трајао од 30. августа до 1. септембра 2013. године!

Scroll To Top