ВЕСТИ:
Почетна / вести / репортаже / Црква на Симића брду у Гуњацима
Црква на Симића брду у Гуњацима

Црква на Симића брду у Гуњацима

Епископ ваљевски Г. Милутин са епархијским свештенством и свештеномонаштвом обавио је освећење је новоподигнутог храма у Гуњацима, који је посвећен заштитници Светој Великомученици Марини (Огњеној Марији). Потпомогнути од стране сектора Владе Републике Србије задуженог за сарадњу са црквама и верским заједницима, уз запажено учешће локалне самоуправе и бројних колектива и људи добре воље, верници из овог места изградили су овде нову православни богомољу.

Изградња прекрасне црквица, која је амбијентално бескпрекорно уклопљене у прелепе планинске крајолике, почела је 2008. године. Налази се на месту званом Црквине, у делу села познатом као Симића брдо. Ту се, по народном казивању и бројним пронађеним ископинама, још у 16. веку налазила црква, коју су освајачи ових простора у то време спалили.

На великој свечаности поводом подизања новог храма владика Милутин, између осталог, рекао је:

– Дошли смо овде да се упишемо у историју Подгорине, Епархије ваљевске и Српске Православне Цркве. Одвајали сте од својих потреба да подигнете овај храм Богу, да на ово лепо место долазе ваша деца и унуци. Ово ће од сада бити ваш Јерусалим, Острог, ваша Студеница – рекао је владика Милутин , истичући да су Подгорци изузетно честит народ, а њихова деца и омладина за сваку похвалу, у што се и сам уверио приликом досадашњих посета овдашњим храмовима,  школама и разним приредбама.

Чину освећења нове цркве присуствали су:  начелник у Канцеларији за сарадњу са црквама и верским заједницама Томислав Бранковић, затим председник Општине Осечина Ненад Стевановић и његов заменик Милан Симић, као и бројни донатори, мештани и верници из овог села и са подручја Црквене општине Пецка, коју је тим поводом посетио испред Министарства правде Републике Србије и др Милета Радојевић, директор Канцеларије за сарадњу с црквама и верским заједницама.

Свој печат свечаности дали су малишани овог краја, духовним песмама и сплетом народних игара, затим појци из Ваљева Владимир Ракић, Ђорђе Митровић и Драган Станојевић, као и монахиње Марија и Параскева из оближњег манастира Светог Василија Острошког на Рожњу, који припада Епархија шабачкој.

За уложени труд, несебичну помоћ и љубав према цркви, нарочито за украшавање новог храма, Архипастирске грамате уручене су Величку Ненадовићу и Бранку Јанковићу из Гуњака, односно Живојину Стојановићу из Царина. Захвалнице Црквеног одбора Црквене општине Царине припале су министру Велимиру Илићу, затим Милети радојевићу из Министарсзва правде, ненаду Стевановићу, председнику Општине Осечина и његовом заменику Милану Симићу, као и Милану урошевићу, начелнику Општинске управе Осечина и другим добротворима гуњачког храма.

Scroll To Top