ВЕСТИ:
Почетна / вести / репортаже / ГАЛЕРИЈА И ВЕЛИКА САЛА: Отворена изложба и одржано прело
ГАЛЕРИЈА И ВЕЛИКА САЛА: Отворена изложба и одржано прело

ГАЛЕРИЈА И ВЕЛИКА САЛА: Отворена изложба и одржано прело

Изложба старих фотографија које на најбољи начин илуструју важне моменте свадбеног церемонијала, затим штампаних позивница, новинских огласа, честитки, онда чутура, свечаних хаљина, односно венчаница, која је прошлог уторка отворена у Галерији у Осечини, послужила је као леп увод у већ традиционалну манифестацију „Прело” одржану већ у даљем току исте вечери у биоскопској сали овдашње Народне библиотеке.

Експонати поставке, коју су под називом „Венчани и свадбени обичаји у ваљевском крају” овде приредили Народни музеј Ваљево и осечанска Библиотека, паралелно подсећају на свечаности венчања и свадби у сеоским и градским срединама у последњим деценијама 19. века па скоро све до данашњих дана. Вредно је истаћи да је просторија Галерије била тесна да у први мах приме све заинтересоване посетиоце.

У великој сали у наставку вечери, одржано је „Прело”. Бројне преље из Осечине, Пецке и околине, њихове гошће из Љубовије и Крупња, Културно уметничко друштво „ Крушик – Пластика”, мушка и женска певачка група, хармоникаши, гајдаш, фрулаши и полазници школе глуме, као и ткачке радионице, освежили су успомене на пређашња времена и разгалили срца бројних знатижељника, који су до дубоко у ноћ правили друштво учесницима занимљивог програма.

Scroll To Top