ВЕСТИ:
Почетна / вести / репортаже / ОДРЖАНА ЈАВНА ДЕБАТА МЛАДИХ – Преко медија до правих вредности
ОДРЖАНА ЈАВНА ДЕБАТА МЛАДИХ – Преко медија до правих вредности

ОДРЖАНА ЈАВНА ДЕБАТА МЛАДИХ – Преко медија до правих вредности

Више од 150 младих присуствало је прошле недеље јавној дебати у Осечини на тему: „Моје место – мој свет: од локалне комуникације до глобализације”. Овај скуп организовали су млади људи из ове општине уз велику подршку филмског и телевизијског редитеља Петра  Станојловића.

У уводним излагањима, поред Станојловића, говорили су: новинар Радио телевизије Србије Милан Поповић (аутор серијала „Задња кућа Србија”), затим академски сликар Ђорђе Станојевић и млади новинар из Ужица   Немања Ковачевић. Они су пажњу усмерили на друштвени активизам младих и њихове могућности у коришћењу  медија зарад промоције себе самих, свог краја и вредносних система који се полако потискују популистичким програмима пласираним кроз разне медије. Подсетили су на важност сопственог брендирања и свог окружења, затим истакли да би медији требало да служе само као средство, а не да буду циљ, онда нагласили потребу за инспирацијом на традицији и ослањању на прошлост како би се што успешније пронашао пут за будућност.

Занимљива трибина настављена је панел дискусијом, у којој су учешће узели представници бројних организација са којима је овим поводом успостављена сарадња (СКОНУС, Хуманитарна организација Нови Београд, студенти Теолошког и Факултета организационих наука, затим Академије лепих уметности и Мегатренд универзитета, онда чланови Друштва за академски развој, невладина организација Уједињена Србија, удружење ВАКУМ из Ваљева, ученици и професори Осме београдске гимназије и свих ваљевских средњих школа). Разговор је потрајао више од три сата, а закључено је да је активизам младих итекако потребан у околностима у којима се наше друштво налази, као и то да млади могу и морају да мењају свет у коме живе, почев од локалне заједнице до подизања најважнијих питања на глобални ниво.

Договорено је да оваквих догађаја у Осечини буде и убудуће јер су млади људи „гладни” дешавања на којима могу да науче како да се боре за себе и своју средину. Отуда и предлог да се баш овде покрене фестивал нових медија, први овог типа у Србији.

Scroll To Top