VESTI:
Početna / istorija / MUZEJSKI SAVET ODELJENJA MUZEJA U OSEČINI: Pripremiti izložbu o Velikom ratu
MUZEJSKI SAVET ODELJENJA MUZEJA U OSEČINI: Pripremiti izložbu o Velikom ratu

MUZEJSKI SAVET ODELJENJA MUZEJA U OSEČINI: Pripremiti izložbu o Velikom ratu

U narednoj, 2014. godini, jedan od prvih i najvažnijih zadataka Odeljenja muzeja u Osečini je da osmisli i priredi izložbu koja će biti posvećena Prvom svetskom ratu. To je prvi od niza zaključaka Muzejskog saveta ovog dela Narodnog muzeja iz Valjeva.

Članovi Saveta Branko Matić, dr Svetislav Stanojević, Snežana Petrović i Ivan Jovanović, zatim zamenik predsednika Opštine Milan Simić kao predstavnik lokalne samouprave i Svetozar Gačić, rukovodilac Odeljenja muzeja u Osečini, saglasili su se i oko brojnih drugih pitanja kojima bi ovo Odeljenje trebalo da posveti posebnu pažnju u narednom periodu.

U prvom planu je nastavak započetih istraživanja o kulturno-istorijskoj baštini na teritoriji cele opštine, sa posebnim osvrtom na šančeve, stara groblja i spomenike krajputaše. Potrebno je da se napravi mapa na kojoj će biti ucrtani svi kulturno-istorijski spomenici i druga mesta koja su bitna za prošlost ovog kraja.

Jedan od zadataka je da se, ukoliko to bude moguće, otkupljuju eksponati koji su preko potrebni za neke izložbe, kao i da se uradi otkup alata starih zanata, ženskih radova, starih knjiga, predmeta, dokumenata. Istovremeno, bilo bi dobro da se motiviše lokalno stanovništvo da zarad očuvanja naše baštine ustupi Odeljenju muzeja eksponate koji se trenutno nalaze u njihovim ličnim zbirkama.

Ovom prilikom je zaključeno da je potrebno da se nastavi sa održavanjem radionica posvećenih istorijskim događajima, zatim da muzejske sekcije svoj rad da obavljaju u okviru društva izviđača – skauta „Sokol”, a neophodno je nastaviti rad oko Prvog srpskog muzeja šljive, kao i Odeljenja muzeja u Gornjem Crniljevu (urediti prostor i napraviti ga funkcionalnim za rad u saradnji sa Turističkom organizacijom „Podgorina”).

– Moramo da uradimo sajt Odeljenja muzeja, onda što veću digitalizaciju i promovisanje preko savremenih medija, a potrebna je i što veća vizuelizacija i audio prezentacija postavke – kaže Svetozar Gačić, najavljujući da će Odeljenje muzeja u Osečini voditi brigu o kulturno – istorijskim spomenicima u opštini i planirati postavljanje novih kulturno – istorijskih obeležja (tabli, spomen ploča…).

Zaključcima Saveta još se predviđa saradnja sa institucijama lokalne samouprave, Vlade, kulture i ostalim srodnim ustanovama, a posebno pravljenje projekata na različite teme iz kulturno – istorijske baštine Podgorine.

Scroll To Top