ВЕСТИ:
Почетна / вести / Министар Недимовић отворио 13. Сајам шљива
Министар  Недимовић отворио 13. Сајам шљива

Министар Недимовић отворио 13. Сајам шљива

Преко 200 излагача представило је најбоље из Подгорине на 13. Сајму шљива, који је отворио министар бранислав Недимовић.

– Причати о шљиви је један тежак посао јер испред вас су два производа која су Србију очувала и сачувала. Један је из Вашег краја, то је шљива, а други је из мог краја, из свињског Срема, и да те две ствари није било, ја не знам шта би с нама било пре 200-300 година. Те две ствари се увек прожимају кроз историју, кроз привредну активност Србије, често су биле тачке спајања различитих земаља. Немојте заборавити ево сад ових дана често спомињу стогодишњицу пријатељства и односа између Србије и САД, а један разлог је био јако добар, а то је извоз нашег воћа, наше шљиве на простор САД. Тако да можете видети колики је значај свеколике шљиве и свега онога што долази са ових простора – подсетио је министар Недимовић, током обраћања приликом отварања 13. Сајма шљива.

Министар је нагласио још неколико ствари о ономе што се ради и што намерава да уради у будућности.

– Без јаке прехрамбене индустрије, прерађивачке индустрије нема ништа. Без тога ми ћемо само продавати јефтину сировину и неко ће узимати кајмак ко купи ту сировину и направи нешто од тога. И сад ту стоји кључ читаве наше борбе и Влада Србије на то посебно ставља акценат. Као што смо решили неке симболе попут „Митроса“, „Срем шида“, ових дана, сада идемо даље, на сектор воћарства. Ево ових дана „Будимка“, биће на продаји и имамо нове инвеститоре који су спремни да уложе у „Будимку“. Данас сам разговарао са градоначелником Ваљева и ући ћемо у коштац да решимо проблем „Србијанке“. Оно што је јако важно, отварамо и неке нове погоне. У Ариљу ће за неколико недеља почети изградња нове фабрике за прераду малине, тог проблема који нас мучи већ две-три године због тржишта, њеном изградњом неће бити. У Прибоју смо договорили јуче да почнемо са изградњом једне нове фабрике за прераду воћа капацитета 6-7 хиљада тона. То је за тај крај ствар која живот значи. Таквих неколико платформи у ствари су спас и шанса за Србију да направи додатну вредност и да има много више новца него када продајемо сировину. Године буду различите, некад цене буду знатно више, некад буду мање, а род буде већи. Тако Вам је то у пољопривреди. Кад се погоди како ваља, онда буде доброг новца. Тешко је то увек све избалансирати, али дајемо све од себе да колико- толико људи буду задовољни, али нема ништа без људи. Све почиње и завршава се на људима нарочито у пољопривредној производњи као што је воћарство – навео је министар Недимовић, додајући да је пре неколико дана завршен конкурс за младе пољопривредне произвођаче, оне који желе да успоставе своју пољопривредну производњу. Он је истакао да је ове године акценат био на воћарству, повртарству и на сточарству.

– 1265 пријава имамо. 1265 људи хоће да започне свој бизнис у пољопривреди. Прошле године смо имали негде око 780 и неко ће рећи шта је то за Србију која има 7 милиона становника, али то показује да има оних младих људи који желе да раде. Без младих нема ништа, али ни без ових старих који знају како се то ради не може се завршити посао – рекао је министар који је био гост и пре две године на Сајму шљива,а изразио је жељу да буде редован гост. МиниструНедимовићу је приликом отваранја сајамске манифестације уручен пригодан поклон, корпа са свим производима од шљива из Осечине и околине.

Председник општине Осечина, Драган Алексић, је као домаћин 13. Сајма шљива, у општини која је од 23. августа, престоница шљиве, поздравио све званице и госте из региона и околних општина као и градова са којима се Осечина збратимила и успоставила значајну сарадњу.

– По 13. пут уверићете се да је наш труд био плодан, како вредних подгорских домаћина тако и општине. О нашој манифестацији говори се у целој земљи, а о нашем воћу чак у регионалним оквирима. Због тих резултата наша општина слови за краљевство шљива. Стабла плавог блага Подгорине бројимо милионима, а наша општина један је од највећих произвођача сирове, а свакако највећи произвођач суве шљиве у Србији. Шљива је наш бренд и наша привредна шанса. Ту шансу искористили су пољопривредници овог краја, па сваке године ничу нови шљивици и повећава се број прерадних капацитета. Вредни домаћини Подгорине, настављају оно што је започео наш предак Кешман Солдатовић, један од највећих извозника шљива са простора Кнежевине Србије , народни посланик, начелник Дринске области пре једног века. Тако је и данас у Подгорини и када шљива роди и када је година лошија, не одустају ни произвођачи, а ни ми свесни да је Сајам шљива шанса да сви заједно унапредимо производњу и пласман. Ми добро разумемо шта шљива значи овом крају, али и целој Србији. Ценимо иницијативу Владе Републике Србије да финансијски подржи улагања у прерадне капацитете за воћарску производњу и воће, а врата општине Осечина отворена су за све којима је подршка на том путу потребна – рекао је Алексић приликом поздравног говора, подсећајући да се општина Осечина гради и развија. Он је истакао да се до Осечине данас стиже модерном саобраћајницом, а у будућности ти путеви биће још бољи, бржи и савременији. Ових дана завршен је пут Осечина-Пецка, а наставља се асфалтирање и других путева. Алексић је посебно истакао да се улаже у пољопривреду, али и инфраструктуру да би омогућили људима боље услове за живот и баш због тога смо данас овде сви заједно на 13. Сајму шљива да покажемо плодове нашег рада.

По лепој традицији приликом отварања сајамске манифестације додељују се признања најбољима. Ове године то су „Техно Божић“ доо из Шапца као највећи извозник шљиве у Србији и предузеће „Подгорина воће“ из Осечине као највећи извознику суве шљиве. Награда најбољима је симболична и то су диплома, сребрни дукат и чутура са ракијом које им је уручио председник општине Драган Алексић.

Након отварања министар Недимовић и делегације бројних гостију обишли су сајамску халу и излагаче.

Scroll To Top