VESTI:
Početna / vesti / poplave / DIREKTOR JP „SRBIJA-VODE”: Posle Jadra sledi reka Pecka
DIREKTOR JP „SRBIJA-VODE”: Posle Jadra sledi reka Pecka

DIREKTOR JP „SRBIJA-VODE”: Posle Jadra sledi reka Pecka

Nije prošlo ni nedelju dana od kako je Goran Puzović, direktor Javnog preduzeća „Srbije-vode”, na tribini o bezbednosti u Srbiji i opštini Osečina, u prisustvu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, rukovodstva lokalne samouprave i brojnih građana ove opštine, nakon „prozivki” zbog stanja ovdašnjih vodotokova, najavio skorašnji početak radova na zauzdavanju hirovitih pritoka reke Pecke, stručnjaci iz ove važne republičke institucije već su stigli u Osečinu.

Oni su, kako nam je rekao Željko Andrić, opštinski ekološki inspektor, na terenu, duž tokova Carinske reke i Dragodolke, a pre njihovog ulivanja u reku Pecku, tražili najpovoljnije lokacije za podizanje bujičnih pregrada. Planira se da na taj način, kada ovi vodotoci nabujaju, još u njihovom gornjem delu nanosi budu zaustavljeni, a reka Pecka „umirena” i usporena, kako stihija ne bi mogla, kao što je to do sada često činila, ne samo da plavi plodne njive i saobraćajnu infrastrukturu, nego i da odnosi u nepovrat useve, zemlju i ostalu imovinu koja joj se nađe na putu.

Uporedo sa traženjem stručnih rešenja, traže se i načini za obezbeđenje neophodnih sredstava – preko Kancelarije za pomoć poplavljenima, od Vlade Italije ili drugih donatora iz Evropske unije.

-Posle onog što je prošle godine zadesilo ovaj deo Srbije od Valjeva preko Osečine do Krupnja naš prevashodni zadatak bio je da popravimo oštećene objekte. Svedoci ste da smo u ovom periodu radili na Jadru, Ostružanjki i Lovačkoj reci i da smo ono što je voda odnela popravili. Ostalo je sada da iz donacije Vlade Italije, a ta sredstva se očekuju u novembru mesecu, odradimo još neke radove, pre svega na Jadru, uzvodno i nizvodno od zaštićenog dela. Sada nas očekuje i veliki i težak zadatak na reci Peckoj i njenim pritokama Carinskoj reci i Dragodolki, koje čine velike štete, a na kojima ništa ozbiljnije nije rađeno još od sedamdesetih-osamdesetih godina prošlog veka. Naš zadatak je da zajedno sa opštinom pokušamo da u dogledno vreme izdejstvujemo neka sredstva preko Kancelarije za obnovu i krenemo sa regulacijom gornjeg sliva Pecke. Prvenstveno će to biti antierozivni radovi, želimo pre svega da pregradama i poprečnim profilima zaustavimo i usporimo rušilačku bujicu koja donosi velike nevolje – izjavio je Goran Puzović, direktor „Srbija voda”.

Scroll To Top