VESTI:
Početna / vesti / projekti / PROJEKAT „MOJA OSEČINA”:Ideja za sva vremena
PROJEKAT „MOJA OSEČINA”:Ideja za sva vremena

PROJEKAT „MOJA OSEČINA”:Ideja za sva vremena

Ako ne ceniš svoje onda to tvoje ni drugi neće ceniti – jedna je od polaznih komponenti koncepta projekta „Moja Osečina”, koji je rođen pre desetak godina i čije se osnovne ideje od tada razvijaju najviše putem prepoznavanja i pronalaženja sopstvenih vrednosti, zatim kroz njihovo dopunjavanje i usavršavanje, predstavljanje i isticanje, negovanje i čuvanje. O tome su dvojica od pokretača i tvoraca ovog projekta mr Đorđe Stanojević, akademskih slikar i profesor francuskog jezika Milan Simić, aktuelni zamenik predsednika Opštine, prošlog petka detaljnije upoznali grupu mladih intelektualaca iz ove sredine.

– Mi smo jedna mikrosredina koja sama sebe može da spase ukoliko bude složna i – obrazovana! Juče i danas, ali i sutra, kroz Sajam šljiva, po kojem je Osečina već postala nadaleko poznata i čuvena, predstavili smo i promovišemo našu „zlatnu žicu”, od Boga datu šljivu, u našem slučaju „požegaču” ili „madžarku”, koja nije ovde nastala ali se ovde najbolje održala. Njena egzotika, autohtonost, ukus i neponovljiva aroma mogu da budu naš oslonac i u budućnosti, odnosno deo naše ideje i projekta za sva vremena – rekao je Stanojević.

Mlade stručnjake, koje se nalaze na početku radne karijere ili pred prvim zaposlenjem, u nadahnutim, konstruktivnim i zanimljivim izlaganjima Stanojević i Simić ohrabrili su da u nastavak života uđu sa što većim poverenjem u sopstvene snage, zatim u kreativnosti koje im se otvaraju, ali i u raspoložive potencijale koje ima i koje im nudi sredina iz koje potiču.

Milan Simić je iskoristio priliku da zainteresovane akademce upozna sa delom od svega onog što je u proteklom periodu paralelno urađeno na više frontova, počev od definisanja identiteta opštine i čitavog kraja pa do završnih poteza u nastojanjima da se za ovdašnje brendove obezbedi zaštita geografskog porekla i da se uskoro realizuje važan projekat – podizanje i otvaranje prvog srpskog Muzeja šljive, čije bi postojanje produžilo trajanje Sajma na svih 365 dana u godini.

Scroll To Top