VESTI:
Početna / vesti / skupština / NENAD STEVANOVIĆ: Novu godinu počinjemo bez dugova
NENAD STEVANOVIĆ: Novu godinu počinjemo bez dugova

NENAD STEVANOVIĆ: Novu godinu počinjemo bez dugova

Godinu 2015. na teritoriji opštine Osečina posebno su obeležili nastavak otklanjanje posledica katastrofalnih nepogoda iz 2014. godine i borba za što bolji status lokalne privrede, preduzetništva i agrara, zatim stvaranje povoljnijeg ambijenta za zapošljavanje i život građana, kao i pružanje raznih vidova pomoći i podrške stanovništvu, naročito socijalno najugroženijih, kao i „tiha” promena u lokalnoj politici, gde je Srpska napredna stranka preuzela vodeću ulogu (i odgovornost) u vladajućoj koaliciji.

-Zahvaljujući Vladi Republike Srbije i njenoj Kancelariji za obnovu i razvoj, zatim brojnim prijateljima i donatorima iz celog sveta i naše države, kao i maksimalnom iskorišćavanju sopstvenih mogućnosti iz skromnog opštinskog budžeta, svi koji su ostali bez krova nad glavom dobili su nove kuće ili novčane nadoknade. Podeljena su sredstva za popravku preko 100 oštećenih stambenih objekata, onda bela tehnika i nameštaj, a poplavljeni poljoprivredni proizvođači mogli su da računaju na deo potrebnog repromaterijala za setvu – kaže predsednik Opštine Nenad Stevanović u tradicionalnom novogodišnjem sumiranju rezultata iz minule i iznošenja planova za nastupajuću godinu.

On podseća i na ono što je urađeno na vraćanju porušene infrastrukture u funkciju, kao i na preduzete korake da se ljudi i imovina što bolje zaštite u slučaju novih naleta bujice.

-Najvažnije saobraćajnice opet su prohodne. Elektromreža je u dobroj meri popravljena, a struja stigla do svakog doma. Dosta je urađeno na regulaciji Lovačke reke, zatim Ostružanjke, a i Jadra na nekoliko mesta. Dobili smo dve bujične pregrade – jednu na Crkvenom potoku, a drugu na Lovačkoj reci (potoku Jazmak), kojima se Osečina štiti od eventualnih budućih poplava…U nastupajućoj godini, uporedo sa razvojnim planovima u raznim oblastima, planiramo izgradnju tri mosta. Po jednog na Jadru, Peckoj i Lopatanjki, zatim obimnije radove u dolini reke Pecke kako bi se zaštitile oranica i imovina. Preko budžetskih korisnika predviđena su nova ulaganja u saobraćajnu, komunalnu i elektro infrastrukturu.

Ipak, on smatra da je za ovu lokalnu zajednicu možda i od najveće važnosti to što su, bar za sada, zaštićeni interesi „Krušik-Plastike”, njenih radnika i opštine. Odnosno, što su organi opštinske vlasti posle neuspele privatizacije kroz tri javna poziva, zajedno sa menadžmentom ove kompanije, Ministarstvom privrede i Agencijom za privatizaciju, sa svoje strane dali doprinos očuvanju i nastavku uspešnog poslovanja preduzeća i traženju trajnih rešenja za njegovu budućnost.

Predsednik Stevanović ističe da je uz veliko razumevanje resornih državnih organa od izuzetnog značaja i pomoć koju daju vlade prijateljskih zemalja Japana i Italije, kao i postignuta stabilnost budžeta opštine…

-Uspostavili smo potpunu konsolidaciju opštinskih finansija i godinu završili bez neregulisanih obaveza za 2015, bez ijednog dinara ili evra kreditnog zaduženja. Čak je i preteklo oko 30 miliona dinara za lakši i uspešniji start u 2016. godini. Za poljoprivredu je utrošeno sve što je planirano. Za subvencionisanje kamata za kratkoročne kredite, kupovinu opreme i mehanizacije, nabavku voćnih sadnica, umatičenih grla jagnjadi i jaradi, podsticaj pčelarstva…

Nedostatak železničkog i ne baš zavidan drumski saobraćaj, uprkos brojnim povoljnostima koje se nude potencijalnim investitorima, nisu učinili ovu opštinu dovoljno atraktivnom za veće investicije i otvaranja novih radnih mesta. Nadu da će se i tu nešto promeniti već uskoro donosi aktuelna revitalizacija preostale deonice državnog puta Valjevo-Loznica od Drajića rampe do Zavlake, zatim najvljene donacije i započeti poslovi. Budžet opštine, koji je usvojen prošlog ponedeljka, takođe podkrepljuje ambiciozne planove.

-U Osečini je u toku zamena dotrajalih azbestno-cementnih cevi, a na proleće sledi postavljanje kanalizacionih kolektora kroz glavnu ulicu, nastavak obilaznice, nabavka kamiona za prevoz smeća, rentgen aparata… U Peckoj je na redu renoviranje škole, izgradnja pijace i groblja… Planovi postoje i za ostala naseljena mesta, po interesovanju žitelja i našim zajedničkim mogućnostima – kaže Stevanović.

Obezbeđenje sredstava za funkcionisanje svih kategorija društveni h delatnosti je stalni zadatak, a stipendiranje studenata koji postižu najbolje rezultate i onih čija su buduća zanimanja deficitarna u ovoj sredini, onda podrška porodicama u čije domove stigne novorođenče, kao i pomoć sugrađanima koji se nađu u stanju socijalnih potreba, obaveze od kojih se ne odstupa…

Letos je u Osečini došlo do „tihe” promene u lokalnoj vlasti, s obzirom da je prelaskom nekadašnjih članova Opštinskog odbora i odbornika sa izborne liste URS-a, na čelu sa predsednikom Nenadom Stevanovićem, u Srpsku naprednu stranku, ova politička grupacija postala najbrojnija u vladajućoj koaliciji u opštini, a samim tim i najodgovornija za realizaciju ovdašnjih političkih i drugih ciljeva.

Scroll To Top