ВЕСТИ:
Почетна / историја / МУЗЕЈСКИ САВЕТ ОДЕЉЕЊА МУЗЕЈА У ОСЕЧИНИ: Припремити изложбу о Великом рату
МУЗЕЈСКИ САВЕТ ОДЕЉЕЊА МУЗЕЈА У ОСЕЧИНИ: Припремити изложбу о Великом рату

МУЗЕЈСКИ САВЕТ ОДЕЉЕЊА МУЗЕЈА У ОСЕЧИНИ: Припремити изложбу о Великом рату

У наредној, 2014. години, један од првих и најважнијих задатака Одељења музеја у Осечини је да осмисли и приреди изложбу која ће бити посвећена Првом светском рату. То је први од низа закључака Музејског савета овог дела Народног музеја из Ваљева.

Чланови Савета Бранко Матић, др Светислав Станојевић, Снежана Петровић и Иван Јовановић, затим заменик председника Општине Милан Симић као представник локалне самоуправе и Светозар Гачић, руководилац Одељења музеја у Осечини, сагласили су се и око бројних других питања којима би ово Одељење требало да посвети посебну пажњу у наредном периоду.

У првом плану је наставак започетих истраживања о културно-историјској баштини на територији целе општине, са посебним освртом на шанчеве, стара гробља и споменике крајпуташе. Потребно је да се направи мапа на којој ће бити уцртани сви културно-историјски споменици и друга места која су битна за прошлост овог краја.

Један од задатака је да се, уколико то буде могуће, откупљују експонати који су преко потребни за неке изложбе, као и да се уради откуп алата старих заната, женских радова, старих књига, предмета, докумената. Истовремено, било би добро да се мотивише локално становништво да зарад очувања наше баштине уступи Одељењу музеја експонате који се тренутно налазе у њиховим личним збиркама.

Овом приликом је закључено да је потребно да се настави са одржавањем радионица посвећених историјским догађајима, затим да музејске секције свој рад да обављају у оквиру друштва извиђача – скаута „Сокол”, а неопходно је наставити рад око Првог српског музеја шљиве, као и Одељења музеја у Горњем Црниљеву (уредити простор и направити га функционалним за рад у сарадњи са Туристичком организацијом „Подгорина”).

– Морамо да урадимо сајт Одељења музеја, онда што већу дигитализацију и промовисање преко савремених медија, а потребна је и што већа визуелизација и аудио презентација поставке – каже Светозар Гачић, најављујући да ће Одељење музеја у Осечини водити бригу о културно – историјским споменицима у општини и планирати постављање нових културно – историјских обележја (табли, спомен плоча…).

Закључцима Савета још се предвиђа сарадња са институцијама локалне самоуправе, Владе, културе и осталим сродним установама, а посебно прављење пројеката на различите теме из културно – историјске баштине Подгорине.

Scroll To Top