ВЕСТИ:
Почетна / вести / култура / МУЗЕЈСКО ОДЕЉЕЊE: Одужити се српским ратницима из Великог рата
МУЗЕЈСКО ОДЕЉЕЊE: Одужити се српским ратницима из Великог рата

МУЗЕЈСКО ОДЕЉЕЊE: Одужити се српским ратницима из Великог рата

Припремајући се наредну годину и обележавање стогодишњице од избијања Првог светског рата, Одељење Народног музеја Ваљево у Осечини, започело је исцрпна истраживања о учешћу становника ове општине у највећем дотадашњем сукобу народа. За сада су евидентирани сви ратници из овог краја који су добили Карађорђеву звезду са мачевима, највише војно одличје из тог рата.

– Међу њима је и Степан Вуковић из Комирића, који је испалио први метак у Великом рату. Од укупно 450.000 српских војника овај орден понело је тек нешто више од 2.000 храбрих ратника, од којих је 20 из Осечине и околине, што се, с обзиром на величину територије и број становника, мора сматрати великим бројем – каже Светозар Гачић, руководилац Музејског одељења, који предводи актуелна истраживања.

По његовим речима, тренутно је у току и евидентирање свих овдашњих носилаца „Албанске споменице”. Музејско одељење ће се потрудити да напише биографије свих ратника са простора општине, како би се на неки начин одужио дуг према јунацима који су се славно борили за одбрану своје отаџбине.

– То мора да буде и одговор на садашње покушаје фалсификовања наше и историје Првог светског рата од стране појединих германских историчара, који би да сву кривицу за овај рат пребаце на Краљевину Србију и њен недужни народ, којима је овај рат био наметнут – напомиње Гачић.

Степан Вуковић

Stepan VukovicКаплар Степан Вуковић из Комирића, који је био припадник Дринске дивизије – Петог пешадијског пука краља Милана, за изузетну испољену војничку храброст и јунаштво добио је укупно 15 одликовања. Поред Ордена Карађорђеве звезде са мачевима међу најзначајнија признања спада и Орден за храброст руског цара Николаја 2.

 

 

Scroll To Top