ВЕСТИ:
Почетна / вести / култура / АМЕРИКАНАЦ ПОСЕТИО ОСЕЧИНУ: Импресиониран српским јунаштвом
АМЕРИКАНАЦ ПОСЕТИО ОСЕЧИНУ: Импресиониран српским јунаштвом

АМЕРИКАНАЦ ПОСЕТИО ОСЕЧИНУ: Импресиониран српским јунаштвом

Амерички пуковник у пензији Ричард Курл, који се бави и књижевним радом, на пропутовању кроз нашу земљу, заједно са Предрагом Ђорђевићем, културолошким водичем из Београда, посетио је општину Осечина.
– Циљ ми је да се што боље упознам са страдањима и јунаштвом српске војске и цивилног становништва у Првом светском рату. Прикупљени подаци, сазнања и утисци послужиће ми као грађа за писање романа о Великом рату и значајном учешћу Срба у њему – рекао је Курл, истичући своју импресионираност улогом мале Србије у Великом рату.
За време краткотрајног боравка у Осечини њихови домаћини били су Светозар Гачић, руководилац Одељења Ваљевског музеја и Милан Петровић, сарадник у овој установи. Они су госту из Америке и његовом водичу кроз Србију, показали најзначајније културно-историјске споменике у општини који се односе на тај период, као што су: споменик и спомен костурница у Осечини, црква и спомен костурница у Пецкој, односно бројни споменици крајпуташи широм општинске територије.
Пуковник Курл је са посебним занимањем погледао изложбу која је постављена у Осечини о Момчилу Гаврићу, најмлађем српском ратнику. Кроз неколико појединачних сусрета, као што је био разговор са Миодрагом Ненадовићем из Осечине села, потомком ратника и Солунца Владимира Ненадовића, имао је прилику да се упозна и са личним причама и људским судбинама из тог рата.

Scroll To Top